Klimaatactivisten klimmen op Brandenburger Tor in Berlijn
De twee klimaatactivisten die woensdag de Brandenburger Tor in Berlijn op waren geklommen, zijn door de Duitse politie naar beneden gehaald. Het door hen opgehangen spandoek aan het 26 meter hoge bouwwerk is eveneens verwijderd.
De activisten van Letzte Generation (Laatste Generatie) hielden hun protest woensdag omdat deze dag de val van de Berlijnse Muur in 1989 markeert. Ze pleitten op deze „dag van saamhorigheid” voor actie voor het klimaat. „We wensen dat iedereen het zal overleven. We zijn de laatste generatie”, stond op hun spandoek.
De twee vrouwen gebruikten een hoogwerker om op de Brandenburger Tor te komen en klommen zelf verder naar de top. Nadat zij het spandoek hadden uitgerold, lijmden ze zich volgens Duitse media aan elkaar vast. De politie zette een hijskraan in om bij het duo te komen. De activisten werden een voor een naar beneden gehaald.
Letzte Generation voert ook actie voor het klimaat door wegen te blokkeren. Door een blokkade op 31 oktober in Berlijn kwam een wagen van de hulpdiensten vast te zitten, terwijl die moest helpen bij een fietsongeval. Het slachtoffer stierf later aan haar verwondingen. Het is niet duidelijk of de fietsster is overleden als gevolg van de actie, maar Letzte Generation krijgt er wel veel kritiek over.
Ook op andere plekken in Duitsland en in andere landen vonden woensdag betogingen voor het klimaat plaats. Zo waren er acties van Just Stop Oil op een snelweg bij Londen. In de Australische hoofdstad Canberra lijmden klimaatactivisten zich vast aan zeefdrukken van Andy Warhol, zijn beroemde Campbell’s Soup Cans.