UNICEF: wereldwijd miljoenen kinderen geraakt door overstromingen
Wereldwijd zijn dit jaar al 27,7 miljoen kinderen getroffen door overstromingen die mede zijn veroorzaakt door klimaatverandering, zegt UNICEF. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties waarschuwt tijdens de klimaattop COP27 dat dit aantal het hoogste is in meer dan dertig jaar.
Kinderen zijn het kwetsbaarst, aldus UNICEF. Ze lopen een groot risico op verdrinking, ziekten, gebrek aan veilig drinkwater, ondervoeding, leerstoornissen en geweld. Het gaat om kinderen in onder meer Pakistan, Tsjaad, Gambia en het noordoosten van Bangladesh.
De delegatie van UNICEF dringt er op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh op aan dat regeringen en grote bedrijven zich snel inzetten om de CO2-uitstoot te verminderen en om kinderen onmiddellijk te beschermen tegen klimaatrampen. „Genoeg is genoeg. Kinderen betalen nu de prijs voor een klimaatramp die ze niet zelf hebben veroorzaakt. Er staan levens op het spel. Zij hebben nu actie nodig”, aldus de delegatie.
De nasleep van een overstroming is volgens UNICEF dodelijker dan de overstroming zelf. Zo leiden overstromingen tot een snelle verspreiding van ziektes zoals malaria, diarree en cholera. Ook krijgen kinderen te maken met levensbedreigende ondervoeding. In Pakistan had bijvoorbeeld een op de negen kinderen na overstromingen in het ziekenhuis last van acute ondervoeding. Een overstroming maakt ook gezinnen dakloos, beschadigt landbouwgrond of vernietigt schoolgebouwen.