Nieuw soort oestertafel bedacht voor windpark voor kust Noordwijk
In windpark Luchterduinen in de Noordzee voor de kust van Noordwijk zijn deze week vier oestertafels geplaatst, in de hoop dat zich daar voor de ecologie belangrijke natuurlijke oesterriffen gaan ontwikkelen. Op het ontwerp van de oestertafels is vier jaar gestudeerd. Het nu geplaatste model is een wereldprimeur, aldus natuurorganisatie De Rijke Noordzee, een samenwerkingsverband van Natuur & Milieu en stichting De Noordzee.
Vroeger kwamen in de Nederlandse Noordzee veel oesterbanken voor. Nu zijn ze vrijwel helemaal verdwenen. Er lopen meer projecten om oesterriffen kunstmatig te herstellen, maar dat blijkt niet eenvoudig. Oesterbanken spelen een belangrijke rol in het onderwaterleven in zee. Nu er de komende jaren duizenden windmolens op zee worden geplaatst is het des te belangrijker om die ook in te zetten voor natuurontwikkeling, vindt De Rijke Noordzee.
De oestertafels zijn palen van beton en ander materiaal, waarop levende oesters zijn vastgeplakt. Dat is nog nooit eerder uitgeprobeerd, aldus De Rijke Noordzee, die de tafels samen met energiebeheerder Eneco en baggerbedrijf Van Oord ontwikkelde. De zware palen zijn geplaatst op de stenen ondergrond van de windmolens. Het is de bedoeling dat de oesters volgend jaar larven loslaten, die zich kunnen vestigen op de steenbestorting. Daardoor moeten natuurlijke oesterriffen ontstaan. Omdat er op de bodem van windparken niet gevist mag worden, krijgen de riffen de rust om te groeien. De ontwikkelaars blijven de komende jaren volgen hoe de oesterbanken zich ontwikkelen.