Specialist: stikstofmeting RIVM gedateerd, satelliet nauwkeuriger
De stikstofmetingen van het RIVM kunnen veel nauwkeuriger. Volgens de start-up Caeli, die satellietdata analyseert, is het meetsysteem flink verouderd en kunnen openbare gegevens van satellieten veel beter worden gebruikt om de uitstoot van zogeheten piekbelasters vast te stellen. Daar is het RIVM voor de tweede keer mee in de fout gegaan, zo maakte stikstofminister Christianne van der Wal deze week bekend.
Volgens Caeli gebruikt het RIVM ongeveer zeventig meetpunten in heel Nederland die tot 10 meter om zich heen de hoeveelheid stikstof meten. „Op basis van deze beperkte gegevens wordt de invloed van stikstof op het complete oppervlak van Nederland in kaart gebracht.”
Met behulp van een onder meer door weerdienst KNMI en onderzoeksinstituut TNO ontwikkeld satellietmeetsysteem kan voor elke hectare worden gekeken wat de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak daar is. „Deze metingen brengen de volledige Nederlandse atmosfeer in kaart, terwijl ‘ouderwetse’ meetstations alleen een relatief klein omliggend gebiedje meten”, aldus Caeli, dat naar eigen zeggen satellietgegevens omzet naar bruikbare inzichten.
In april kwam naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in het bepalen van de top 100 van bedrijven die het meeste ammoniak uitstoten. De nieuwe fout heeft „betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen”. De impact van deze laatste fout is nog niet bekend. Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemde de nieuwe fout „gênant en met consequenties”.