Meerderheid Tweede Kamer steunt pensioenwet
Den Haag. De pensioenwet kan in de Tweede Kamer op een meerderheid rekenen. De coalitiepartijen zijn positief. De ogen zijn in het pensioendebat vooral gericht op PvdA en GroenLinks. Als zij instemmen met de wet, is er ook in de Eerste Kamer voldoende steun.
De Kamer debatteerde woensdag tot in de kleine uurtjes over de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Bij veel oppositiepartijen leven met name zorgen over de herverdeling van 1440 miljard euro gezamenlijk pensioengeld naar individuele potjes. Ook vrezen politici dat er grote aantallen rechtszaken worden aangespannen door de overstap naar het nieuwe stelsel.
Voor een meerderheid in beide Kamers, heeft minister Schouten (Pensioenen) steun nodig van PvdA en GroenLinks. Beide partijen ondertekenden het pensioenakkoord, maar stellen inmiddels aanvullende eisen. Zo willen ze dat het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt, wordt gehalveerd.
Op de dag van het pensioendebat kwam op dat punt nieuws vanuit de vakbonden en werkgeversorganisaties. De polder laat in een brief weten het doel te steunen om het aantal werkenden zonder pensioenregeling te halveren. Wat de briefschrijvers betreft wordt het doel in de wet opgenomen en bekijken ze in 2025 of er voldoende voortgang wordt geboekt.
Om deze boodschap verder kracht bij te zetten, sluit de polder een algemene pensioenplicht niet langer bij voorbaat uit. Een verplichting om alle werknemers te laten sparen voor hun pensioen, komt in beeld als het doel niet lijkt te worden gehaald. Het zal moeten blijken of deze toezegging PvdA en GL overhaalt om definitief in te stemmen met de wet.
De linkse oppositiepartijen willen verder dat de startleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd naar 18 jaar en dat de wachttijd voor het opbouwen van pensioen in de uitzendsector wordt afgeschaft. Als die aanpassingen van de wet niet worden meegenomen, „is de wet incompleet”, zei GL-Kamerlid Maatoug.
De SGP is er nog niet over uit of ze de pensioenwet zullen steunen, maakte Kamerlid Stoffer duidelijk. Hij vindt dat de pensioenwet op een aantal punten verbeterd kan worden. Zo wil hij dat de regeling voor nabestaanden in de nieuwe pensioenwet verder wordt verbeterd. Wat betreft zzp’ers wil de SGP dat het voor hen mogelijk blijft om pensioen op te bouwen op de manier die ze zelf zouden willen.
Het debat wordt op een later moment vervolgd.