Rijksmuseum toont Meisje met de fluit als werk van Vermeer
Het schilderij Meisje met de fluit is opgenomen in een tentoonstelling in het Rijksmuseum met werken van de schilder Johannes Vermeer (1632-1675). Dat is opmerkelijk, aangezien in oktober uit onderzoek van de National Gallery of Art in Washington zou zijn gebleken dat het werk juist niet van de hand van de bekende Nederlandse schilder is.
Het Parool meldt dat het Rijksmuseum in New York heeft benadrukt dat het Meisje met de fluit toch een echte Vermeer is. Het Rijksmuseum is dinsdagavond ondanks herhaalde pogingen niet bereikbaar voor commentaar. Op de website van het Rijksmuseum wordt geen uitleg gegeven.
Volgens Het Parool hebben Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits en Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijks, hun mededeling gedaan in het Frick Madison in New York, het tijdelijk onderkomen van de Frickcollectie, die zijn drie Vermeers uitleent aan het Rijksmuseum. Het Parool stelt dat de twee in New York verder hebben gemeld dat ook Sint Praxedis en Zittende vrouw aan het virginaal echte Vermeers zijn. „Over die twee werken bestond wereldwijd al lang discussie of ze echt zijn”, schrijft Het Parool. „Het bewaard gebleven oeuvre van Johannes Vermeer bestaat nu, inclusief deze drie schilderijen, uit 37 werken”, schrijft de krant.
De tentoonstelling Vermeer is van 10 februari tot en met 4 juni 2023 in het Rijksmuseum te zien. Op de website van het Rijksmuseum staat het werk vermeld op een lijst met 28 schilderijen van Vermeer. Zeven van die schilderijen zijn voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien. Daaronder is het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).
Ook Het meisje met de parel uit het Mauritshuis, dat onlangs doelwit was van klimaatactivisten, is dan te bewonderen, net als De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C.).