Rotterdammer heeft fatale mishandeling moeder deels bekend
De 34-jarige Stafford M. uit Rotterdam, die ervan wordt verdacht zijn 66-jarige moeder te hebben gedood, heeft onlangs bij de politie bekend dat hij haar heeft mishandeld tijdens een ruzie. Dinsdag herhaalde hij in de rechtbank in Dordrecht haar te hebben geslagen. „Ik ken mijn eigen kracht niet zo goed”, zei M. onder meer.
Zondag 17 juli was de man rond 18.30 uur aanwezig in het huis van de vrouw aan de Langenhorst in Rotterdam Zuidwijk. Daar zou hij fors geweld hebben gebruikt. Justitie verdenkt de man van moord dan wel doodslag, of op zijn minst zware mishandeling met de dood tot gevolg.
Volgens zijn advocaat heeft M. bij de politie verklaard zijn moeder die zondag te hebben beledigd. Daarop zou hij een klap hebben gekregen en heeft hij haar teruggeslagen. Hij stopte daarmee toen hij doorkreeg dat ze veel pijn had en belde het alarmnummer. De vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ze overleed bijna een week later, op zaterdag 23 juli.
Volgens zijn advocaat kan van moord geen sprake zijn: „Dat hij zelf 112 heeft gebeld, geeft aan dat hij nooit de opzet had. Dat ze is overleden kan hij niet relateren aan zijn eigen handelen.” Zelf zei M.: „Ik heb spijt wat ik heb gedaan, ik ben zelf ook geschrokken van wat er gebeurd is. Elke zaterdag ging ik naar mijn moeder toe, om te eten en te praten.”
De dood van de 66-jarige Shirley volgt op een eerder drama in de familie. Op 13 oktober vorig jaar werd de broer van M. veroordeeld voor de moord op hun stiefvader, de ex-partner van hun moeder. Brayon M. kreeg hiervoor tbs met dwangverpleging opgelegd.
Stafford M. wordt psychisch onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Als M. daar niet aan meewerkt, kan hij ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. M. vertelde de rechtbank dat hij zijn werk mist, dat hij woont onder begeleiding en bij de dagbesteding loopt. „Hij is ergens bij betrokken geraakt wat hij nooit heeft gewild”, aldus zijn advocaat.
M. blijft vastzitten. Zijn raadsman deed een vergeefs verzoek de voorlopige hechtenis te schorsen. De rechtbank vindt „dat het niet is uit te leggen aan de maatschappij” als M. op vrije voeten komt: „Voorlopig nemen we aan dat u verantwoordelijk bent voor de dood van uw moeder.” Bovendien wacht de rechtbank op een definitief rapport over de doodsoorzaak van de vrouw en op de gedragsdeskundige rapporten over M. zelf.
De volgende inleidende zitting is op 26 januari.