Atjeh opnieuw opgeschrikt door aardschok
De Indonesische provincie Atjeh is woensdagochtend getroffen door een zware naschok van de zeebeving van vorige week zondag. De schok had een kracht van 5,1 op de schaal van Richter, maar richtte geen grote schade aan in het door de vloedgolven verwoeste gebied, aldus de autoriteiten.

Het epicentrum van de naschok lag 66 kilometer ten zuidwesten van de verwoeste stad Banda Atjeh op een diepte van 33 kilometer. De beving op tweede kerstdag had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Door de beving en daaropvolgende vloedgolven zijn in Azië en Afrika meer dan 145.000 mensen omgekomen. Volgens de laatste schattingen kwamen alleen al in Atjeh 95.000 mensen om. Bijna 500.000 mensen op Sumatra, het eiland waarop Atjeh ligt, zijn dakloos geworden. Hulporganisaties denken dat het werkelijke aantal vluchtelingen veel hoger ligt. De hulporganisaties hebben tien dagen na de ramp nog steeds geen duidelijk beeld van de omvang van de situatie in Atjeh, dat het zwaarst is getroffen.
Intussen komt de internationale hulpverlening goed op gang. De Verenigde Staten willen de hulpverlening aan de getroffen landen in Azië fors opvoeren. Een hospitaalschip wordt in gereedheid gebracht om op te kunnen stomen naar het getroffen gebied. Veldhospitalen die in Irak werden gebruikt, worden gereedgemaakt voor verscheping naar de getroffen landen, als dat mogelijk mocht zijn. Daarnaast wil Washington het aantal helikopters dat actief is bij de hulpverlening, bijna verdubbelen van 46 naar negentig.
Het Pentagon heeft nog niet besloten of het het hospitaalschip USNS Mercy zal sturen. Het vaartuig heeft een capaciteit van duizend bedden en zeker twaalf operatiekamers en kan op zijn snelst over drie weken in de Indische Oceaan zijn.
Regeringen en particulieren geven royaal geld voor hulp aan de slachtoffers. De Duitse publieke televisiezender ZDF heeft dinsdagavond met een benefietgala bijna 40 miljoen euro binnengehaald. In het bedrag zitten ook de bijdragen van formule-1-coureur Michael Schumacher van 10 miljoen en van de Duitse Bank die eveneens 10 miljoen beschikbaar stelde. De Duitse bevolking had binnen een week na de ramp al zeker 90 miljoen euro ingezameld.
Een groot aantal Amerikaanse filmregisseurs en- acteurs, onder wie de filmer Steven Spielberg, de actrice Sandra Bullock en de acteur Leonardo di Caprio hebben bedragen van 1 tot 1,5 miljoen dollar geschonken.
Bondskanselier Schröder kondigde dinsdag een zeer forse verhoging aan van de steun die Duitsland zal geven aan de hulpverlening. Een bedrag wilde hij niet noemen. Speculaties als zou het gaan om een bedrag van 500 miljoen euro, omschreef hij als „niet totaal verkeerd”’. Hiermee zou Duitsland de grootste geldschieter worden. Japan, dat tot dusver de gulste gever was, zei woensdag dat het mogelijk nog meer geeft dan de al eerder toegezegde 375 miljoen euro. Duitsland zei dat zestig burgers zijn gedood en duizend Duitsers worden vermist. Tokio bevestigde dat 22 Japanners zijn omgekomen.
De premiers van Zweden, Noorwegen en Finland reizen 16 januari naar Thailand. Zij gaan daar met de regering praten over de wederopbouw en de hulpverlening van de getroffen gebieden. De Zweedse koning Carl Gustav heeft ook plannen om naar Thailand te gaan om de Thaise koning Bhumibol en het Thaise volk te bedanken voor de hulp die zij aan de getroffen Zweedse toeristen hebben geboden. In de nacht van dinsdag op woensdag was de koning aanwezig bij een korte ceremonie op het vliegveld van Stockholm, waar de eerste stoffelijke resten arriveerden van in Thailand omgekomen Zweedse toeristen. Honderden Zweden worden nog vermist.
De landen van de Europese Unie nemen woensdag vanaf 12.00 uur drie minuten stilte in acht voor de slachtoffers van de vloedgolven. Van openbare gebouwen van de Europese Unie hangen vlaggen halfstok. De Deense regering wees de oproep om drie minuten stilte in acht te nemen af.
In Nederland staan onder meer publieke, commerciële en regionale radiozenders stil bij de slachtoffers van de zeebeving. Ze zijn niet drie minuten stil, waartoe is opgeroepen, maar zwijgen één minuut.
Politiek Den Haag herdenkt de slachtoffers van de zeebeving op het Binnenhof. Leden van het kabinet, van de Eerste en Tweede Kamer, van de Raad van State en andere hoogwaardigheidsbekleders komen om 12.00 uur bijeen voor een korte plechtigheid.