Gouverneur Bagdad komt om bij aanslag
Opstandelingen hebben dinsdag de gouverneur van Bagdad Ali al–Haidri en zijn lijfwacht doodgeschoten. Een zelfmoordaanslag op een controlepost van de veiligheidstroepen kostte aan zeker elf mensen het leven. De groepering van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al–Zarqawi heeft beide aanslagen opgeëist.
Al–Haidri werd in zijn auto op een weg in het westen van de Iraakse hoofdstad onder vuur genomen door schutters in een andere auto. De gouverneur was in september ook al het doelwit van een aanslag. Hij is de hoogste Iraakse functionaris die is vermoord sinds mei vorig jaar. Toen kwam de voorzitter van de Iraakse regeringsraad bij een zelfmoordaanslag om het leven.
Bij de tweede aanslag maakten de daders gebruik van een brandstoftruck. Volgens ooggetuigen ramden zij daarmee een voertuig bij de commandopost. Onder de slachtoffers van de explosie zijn veel veiligheidsagenten. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.
De aanslag was vlakbij de ingang van de Groene Zone, het zwaarbeveiligde gebied in het centrum van Bagdad waar onder meer de Iraakse interim–regering en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Boven het gebied waren na de aanslag van dinsdag dikke, zwarte rookpluimen te zien.
In het noorden van Bagdad zijn dinsdag volgens de Arabische zender al–Arabiya drie Amerikaanse soldaten gedood door een bom die langs de kant van de weg was verstopt. Ook in de westelijke provincie Anbar stierf een Amerikaanse militair. Details over de omstandigheden van zijn dood meldde het Amerikaanse leger echter niet.
Ook elders in Irak waren er dinsdag weer gewelddadige incidenten. In het centrum van Samarra, ten noorden van Bagdad, kwamen drie Iraakse militairen om toen een bom ontplofte bij het passeren van hun legervoertuig. In de buurt van Samarra werd eerder op de dag een Turkse chauffeur in zijn vrachtwagen doodgeschoten door gewapende mannen. De Turk verzorgde transporten voor het Amerikaanse leger.
Irak is al dagen het toneel van een golf van geweld, waarbij vooral de politie en de Nationale Garde het moeten ontgelden. Een reeks aanslagen kostte zondag en maandag aan tientallen agenten en gardisten het leven.
De aanslagen hebben tot doel de parlementsverkiezingen te ontregelen, die op 30 januari worden gehouden. Zowel de Iraakse overgangsregering als de Amerikaanse regering houdt nog steeds vol dat de stembusgang moet doorgaan. Verscheidene politieke groeperingen in Irak willen juist uitstel, omdat de slechte veiligheidssituatie geordende en eerlijke verkiezingen onmogelijk zou maken.
De Iraakse president Ghazi al–Yawar vindt dat de Verenigde Naties moeten beoordelen of de verkiezingen van 30 januari moeten doorgaan. In een vraaggesprek met het Britse persbureau Reuters zei het staatshoofd dat de volkerenorganisatie als onafhankelijke organisatie haar verantwoordelijkheid moet nemen en een knoop moet doorhakken.