Nieuwe Lynn Austin: Trauma’s na de Tweede Wereldoorlog
Miljoenen mannen die in een oorlog gevochten hebben, hebben ermee te maken: PTSS, ofwel posttraumatische stressstoornis. Na de Tweede Wereldoorlog had men het over ”shellshock”.
De Amerikaanse schrijfster Lynn Austin zet de jeugdige Jim centraal in haar nieuwe roman. Hij is een held die de oorlog heeft overleefd maar totaal gebroken thuiskomt. Hij lijdt overduidelijk aan de gevolgen van shellshock en wordt opgenomen. Zijn jeugdvriendinnetje Peggy doet er alles aan om erachter te komen wat de reden zou kunnen zijn dat Jim geknakt is. Wie is de mooie Gisela, van wie Jim een foto bewaart? En waar is de God van Jim in dit hele horrorverhaal?
Lynn Austin heeft met deze roman opnieuw bewezen dat ze een schrijfster van formaat is. Ze belicht twee grote groepen mensen die het na de oorlog ontstellend zwaar hadden met het oppakken van hun leven: de veteranen, die moesten leren leven met een groot trauma, en de duizenden ontheemde Joden die geen thuis meer hadden en van kamp naar kamp zwierven tot aan hun emigratie. De hoofdstukken over de Joodse Gisela wisselen de hoofdstukken over Jim af en voeren de spanning op tot aan het laatste hoofdstuk, waarin de mooie ontknoping plaatsheeft. De levensvraag van Jim, waarom God al dat moorden toelaat terwijl Hij het kan tegenhouden, dwingt de lezer tot nadenken over de oorsprong van het kwaad. Een prachtig geschreven roman, waarin Paulus’ woorden dat niets ons kan scheiden van de liefde van Christus, de boventoon voeren.
Boekgegevens
”De bron van liefde”, Lynn Austin; uitg. KokBoekencentrum; 459 blz.; € 25,99