Dumava-regeling stimuleert ook kerkgebouwen te verduurzamen
Kerken staan voor een verduurzamingsuitdaging. Om eigenaren van maatschappelijk vastgoed –daar vallen kerken ook onder– te helpen, stelt de overheid een flink bedrag beschikbaar via de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed, oftewel Dumava. Wat houdt die in?
Met de regeling wil de overheid eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed in Nederland, zoals onderwijsinstellingen, cultuurcentra, buurthuizen en dus ook kerken, stimuleren om te investeren in verduurzamingsmaatregelen.
Komen alle kerken hiervoor in aanmerking?
Nee, het kerkgebouw moet voor 2012 zijn opgeleverd. En de verduurzamingsmaatregelen moeten binnen twee jaar na de subsidieverstrekking zijn gerealiseerd; gaat het om een totale verduurzaming van het gebouw, dan krijgt de eigenaar drie jaar de tijd. Er mag geen andere subsidie voor dezelfde maatregelen zijn verleend. Verder moet de kerk over een eHerkenning (niveau 3) beschikken. De kerk moet ook een SBI-code hebben, waarmee vastligt dat het gebouw in gebruik is bij een ”Religieuze organisatie”.
Hoeveel geld is er beschikbaar?
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft totaal 340 miljoen euro hiervoor gereserveerd. Voor de eerste ronde –in 2022 en 2023– is 150 miljoen euro beschikbaar. De indieningstermijn daarvoor begon op 3 oktober. Binnen een week was de regeling overtekend: er kwam voor 200 miljoen aan aanvragen binnen voor de bekostiging van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Op volgorde van binnenkomst worden de aanvragen behandeld.
Heeft het dan nog wel zin om nu verder te gaan?
Aanvragen kunnen tot 31 december 2023 worden ingediend, maar door de overtekening lijkt het nu niet meer relevant een aanvraag voor een subsidie uit de eerste 150 miljoen in te dienen. Toch adviseert de overheid kerkbesturen en andere eigenaars van maatschappelijk vastgoed door te gaan: „Bent u uw aanvraag nog aan het voorbereiden? Ga daar dan vooral mee door. U kunt bij de volgende ronde weer een aanvraag indienen. Dumava gaat begin januari 2024 nog een keer open. We doen op dit moment ons best om deze datum naar voren te halen.” Gezien de grote belangstelling is het verstandig dan alles op orde te hebben.
Waarvoor kan een kerkeigenaar subsidie krijgen?
Voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. In een overzicht van maatregelen die in aanmerking kunnen komen voor subsidie worden genoemd: de aanleg van een groendak, het aanbrengen van HR-glas en isolatie, de installatie van warmtepompen, warmtewisselaars, verdampingskoelers, het luchtdichtmaken van kanalen, de realisatie van LED-verlichtingssystemen, het plaatsen van slimme (energie)meters, zonnecollectoren, warmte- of koudeopslaginstallaties. De regeling geldt ook voor het opstellen en registreren van een energielabel –overigens niet verplicht voor kerkgebouwen, voor huizen en bedrijfspanden wel– en de advisering door een energiespecialist.
Zit er een maximum aan de aanvragen?
De subsidie bedraagt 30 procent van de projectkosten en de minimale subsidiebedragen zijn 5000 euro tot maximaal 2,5 miljoen euro. Dit betekent dat de minimale projectkosten 16.666 euro moeten zijn. De subsidie voor energieadvies en het aanvragen van een energielabel is 50 procent van de kosten, daarbij gelden wel een paar voorwaarden. Gaat een kerkeigenaar voor een integrale verduurzaming van het gebouw, dan gelden hogere cijfers voor de projectkosten: de subsidie is 30 procent van de projectkosten, maar de minimale subsidiekosten zijn 25.000 euro en maximaal 2,5 miljoen euro. Dit betekent dat de projectkosten minimaal 83.333 euro zijn.
Zijn er kerken die een aanvraag hebben ingediend?
Onder meer de Protestantse Kerk in Nederland, de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland (VKB Kerkrentmeesters) en de Hersteld Hervormde Kerk hebben in augustus actief kerkenraden en kerkvoogden geïnformeerd over de regeling binnen de kerk. Ook het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) wijst in de eerder deze maand gepresenteerde notitie ”Besparing van energie in kerkgebouwen” naar de Dumava-regeling.
Heeft een kerkbeheerder wat aan deze regeling nu de energiekosten zo hoog zijn?
Niet op korte termijn, want het gaat bij deze subsidieregeling om flinke investeringen; maar op langere termijn zullen veel eigenaars van kerkgebouwen willen verduurzamen. Een bijdrage vanuit deze subsidiepot kan dan interessant zijn.
Dit is het derde deel in een serie over initiatieven van kerken op het gebied van duurzaamheid. Dinsdag deel vier.