Binnenland

Milieudefensie: financiële instellingen grote verborgen vervuiler

Dertien Nederlandse financiële instellingen zijn samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 244 miljoen ton CO2, meldt Milieudefensie op basis van onderzoek. Dat staat gelijk aan bijna anderhalf keer de jaarlijkse binnenlandse uitstoot in Nederland. Het gaat om geld dat de financiële sector investeert of uitleent aan bedrijven die bijvoorbeeld olie en gas oppompen.

ANP
25 October 2022 00:03

In het onderzoek dat door Profundo is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie, komt naar voren dat ING op de eerste plaats staat met een gefinancierde uitstoot van 102 miljoen ton CO2. Verzekeraar Aegon volgt met 35 miljoen ton CO2. Verder zijn nog twee verzekeraars onderzocht, zeven pensioenfondsen en ABN AMRO en Rabobank.

Directeur Donald Pols van Milieudefensie vindt dat de bedrijven met hun investeringen klimaatverandering verder aanwakkeren. „Juist banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen vrij snel hun uitstoot naar beneden brengen door te kiezen voor het financieren van de schone economie in plaats van de vervuilende economie”, aldus Pols.

Milieudefensie wil dat het kabinet ingrijpt om investeringen in de fossiele industrie te stoppen. „Alleen dan kan de financiële sector een vliegwiel voor verduurzaming worden”, zegt Pols. „Een overheid die blijft vertrouwen op de vrijwillige inspanningen van financiële instellingen die steek na steek laten vallen, verzuimt.”

De uiteindelijke uitstoot door het gebruik van goederen en diensten, scope 3 genoemd, wordt in het onderzoek niet meegenomen. Dat komt omdat vaak niet duidelijk is hoeveel in deze categorie uitgestoten wordt. Profundo heeft wel een schatting gemaakt, die komt neer op 869 miljoen ton CO2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer