Protestantse Kruiskerk mogelijk verder binnen hervormde gemeente Huizen
De confessioneel-evangelische wijkgemeente rondom de protestantse Kruiskerk in Huizen legt zich niet neer bij de geplande sluiting van haar kerkgebouw. Onderzocht wordt hoe de gemeente kan blijven bestaan. Een optie is aansluiting bij de plaatselijke hervormde gemeente.
De algemene kerkenraad van de protestantse gemeente in Huizen besloot in juli dat twee van de drie kerken, de Kruiskerk en de Goede Herderkerk, wegens de gestage daling van het ledental worden afgestoten. De Oosterlichtkerk wordt het enige kerkgebouw van de gemeente. Vanaf juli volgend jaar zijn er per zondag twee diensten, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende stromingen in de gemeente.
De afvaardiging van de kerkenraad van de Kruiskerk stemde tegen. De inzet van de wijkkerkenraad was steeds gericht op behoud van de identiteit van de wijkgemeente –„te weten confessioneel én evangelisch”– en behoud van het kerkgebouw, „om de verwevenheid van identiteit en gebouw.” De wijkgemeente telt circa 400 leden. Als wordt toegewerkt naar één kerkenraad en één kerkdienst, zal de identiteit van de Kruiskerk volgens een grote meerderheid van de actieve leden verloren gaan. De andere twee wijkgemeenten, die samen ruim 1800 leden tellen, hebben een zogeheten midden-orthodoxe signatuur.
Een door de wijkkerkenraad ingestelde werkgroep meent dat de algemene kerkenraad geen recht doet aan de kerkelijke verscheidenheid binnen de protestantse gemeente. Overeenkomstig de wens van de wijkkerkenraad adviseert de werkgroep dat de wijkgemeente Kruiskerk een wijkgemeente binnen de protestantse gemeente blijft, mét behoud van het kerkgebouw en niet vervlochten met de andere wijkgemeenten.
Mocht dit scenario niet haalbaar zijn, dan is de tweede voorkeur dat de Kruiskerk zich aansluit bij de hervormde gemeente. „Er zijn gesprekken geweest met bestuurders, naast persoonlijke ervaringen van gemeenteleden met de Nieuwe Kerk of de Zenderkerk, die uitwijzen dat de Kruiskerk wat betreft identiteit (goed) past bij de hervormde gemeente en aansluiting daarbij een reële mogelijkheid betreft, maar er nog wel enkele stappen gezet moeten worden”, aldus de werkgroep.
Inmiddels heeft zich een investeerder gemeld die de Kruiskerk met kavel van de protestantse gemeente wil kopen om het kerkgebouw „een (meer) maatschappelijke functie te geven binnen Huizen en de kerkzaal als vierplek te behouden.”