Hulp EU loopt op tot 240 miljoen
De 25 lidstaten van de Europese Unie en de EU als geheel hebben samen al ten minste 240 miljoen euro aan hulp toegezegd aan de landen in Azië die zijn getroffen door de tsunami. Volgens woordvoerder Gregor Kreuzhuber van de Europese Commissie loopt het bedrag nog steeds op.
De Srilankaanse president Chandrika Kumaratunga heeft de EU om 1,2 miljard euro gevraagd. Het geld is volgens haar nodig voor noodhulp en voor de wederopbouw van het getroffen gebied. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stelt een miljoen dollar beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de zeebeving.
Denemarken heeft maandag 420 miljoen kronen (58,7 miljoen euro) toegezegd aan hulp. Volgens de Deense premier Anders Fogh Rasmussen geeft het Scandinavische land daarmee wereldwijd het hoogste bedrag per inwoner.
De Noorse regering wil het parlement vragen 1 miljard Noorse kronen (126 miljoen euro) beschikbaar te stellen voor hulp. Het bedrag komt boven op de 100 miljoen kronen die Noorwegen eerder toezegde, zei de Noorse premier Kjel Magne Bondevik maandag na een bijeenkomst met de leiders van de Noorse politieke partijen.
De VN hebben al voor 1,5 miljard dollar aan donaties ontvangen. Een dergelijk hoog bedrag haalt de volkerenorganisatie normaal gesproken op jaarbasis binnen, aldus een woordvoerster van het VN-bureau voor rampenbestrijding maandagmiddag.
In het bedrag zijn geen verstrekte voorschotten opgenomen van bijvoorbeeld de Wereldbank. Evenmin zijn de donaties in natura (transportmiddelen of bijvoorbeeld medicijnen) in het bedrag verrekend.
Belgen hebben een -voor Belgische begrippen- recordbedrag aan giften overgemaakt. In zes dagen tijd is 6 miljoen euro gedoneerd via een speciale bankrekening, meldde het Belgische Rode Kruis maandag. De organisatie verwacht dat het bedrag oploopt. Ongeveer 82.000 van de circa 10 miljoen Belgen hebben geld overgemaakt.
Ook in Nederland is het hulprecord gebroken. Hier is in korte tijd ruim 26 miljoen binnengekomen op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties.
De Duitse regering is van plan tot een half miljard euro te reserveren voor de wederopbouw van de gebieden in Azië. De krant Leipziger Volkszeitung heeft dat maandagavond gemeld op basis van bronnen binnen de regering. Een woordvoerder van de regering wilde het bericht niet bevestigen. Volgens hem neemt de regering pas woensdag besluiten over de hulpverlening.
De Amerikaanse oud-presidenten Bill Clinton en George Bush sr. hebben maandag van president George Bush jr. de leiding gekregen over de nationale inzamelingsactie in de Verenigde Staten voor de slachtoffers in Azië. De twee moeten zowel particulieren als het bedrijfsleven aanmoedigen om in de buidel te tasten.
Bush maakte de aanstelling van de twee oud-presidenten als topcollectant bekend in het Witte Huis. Hij riep de Amerikanen op geld te geven in plaats van voedsel of goederen. Voorts zei Bush dat Amerikaanse vlaggen de hele week halfstok moeten worden gehangen. Bush legde maandag korte bezoeken af aan de ambassades van Indonesië, Sri Lanka, India en Thailand om er de condoleanceregisters te tekenen.
De Verenigde Staten hebben het verwijt gekregen dat zij pas laat op de ramp hebben gereageerd, zeker gelet op de onmiddellijke blijken van sympathie uit alle uithoeken van de wereld die de Amerikanen ten deel vielen na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het duurde bijvoorbeeld drie dagen voordat Bush zijn vakantie afbrak en zich voor het eerst persoonlijk over de catastrofe uitliet. Andere landen boden sneller hulp en meer; Japan bijvoorbeeld 500 miljoen dollar tegen de VS 350 miljoen.
Het Pentagon besloot maandag het hospitaalschip USNS Mercy, dat over 1000 bedden beschikt, naar Zuid-Azië te sturen. Bij de hulpverlening in Indonesië en Sri Lanka zijn ook het vliegdekschip USS Abraham Lincoln en een amfibische eenheid met helikopters rond het schip USS Bonhomme Richard betrokken. De vliegbasis Utapao in Thailand is veranderd in een logistiek zenuwcentrum voor het transport van hulpgoederen.