Positie geplaagde premier Truss steeds verder onder druk
De positie van de Britse premier Liz Truss komt steeds verder onder druk te staan. Meerdere parlementariërs van haar Conservatieve Partij roepen openlijk op tot haar vertrek. De tabloid Daily Mail bericht op basis van anonieme bronnen dat meer dan honderd conservatieve parlementsleden bereid zijn om schriftelijk het vertrouwen in Truss op te zeggen.
Truss is pas enkele weken aan de macht als premier. Ze kondigde na haar aantreden een pakket omstreden belastingmaatregelen aan om de economie te stimuleren. Dat zorgde voor onrust op de financiële markten. Truss zag zich genoodzaakt om plannen in te trekken en haar vertrouweling Kwasi Kwarteng te ontslaan als minister van Financiën. Haar partij is ondertussen gekelderd in de peilingen.
Conservatieve politici moeten daardoor vrezen voor hun parlementszetels. Sky News bericht dat binnen de partij nu openlijk wordt opgeroepen tot het vertrek van Truss. Crispin Blunt was volgens de nieuwszender het eerste conservatieve parlementslid dat dat openlijk deed na het vertrek van Kwarteng. Later volgde een handjevol partijgenoten zijn voorbeeld.
Blunt zei tegen Sky News dat het „glashelder” is dat de premier het veld moet ruimen. Hij wil dat voormalig minister van Financiën Rishi Sunak het land gaat leiden. Truss is in theorie nog veilig. Conservatieve leiders kunnen weliswaar weggestemd worden door hun partijgenoten in het parlement, maar dat kan volgens de regels pas als ze minstens een jaar aan de macht zijn.
Achter de schermen zouden nu stemmen opgaan om de regels aan te passen, zodat Truss sneller opzij kan worden geschoven. Oud-minister van Financiën George Osborne noemde het zeer onwaarschijnlijk dat zijn partijgenoot rond de kerst nog in de ambtswoning van de premier zit. Hij noemde Truss een ‘PINO’, de Engelstalige afkorting van Alleen Op Papier Nog Premier.
De Conservatieve Partij van Truss bestuurt het Verenigd Koninkrijk al sinds 2010. De laatste jaren neemt de politieke onrust toe. Sinds het referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie in 2016 zijn al drie premiers voortijdig opgestapt en vervangen door een partijgenoot. Truss volgde dit jaar na een interne verkiezing binnen de partij Boris Johnson op, de premier die zijn land uit de EU had geloodst.