Aantal slachtoffers mensenhandel dat online hulp zoekt groeit
Het aantal slachtoffers van mensenhandel dat zich via een speciale chatlijn meldt is het afgelopen jaar met 14 procent gestegen. Dat komt naar voren uit het rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).
In 2021 namen 285 slachtoffers contact op met de anonieme chatlijn van behandel- en expertisecentrum Fier. Volgens een woordvoerder van het CKM bevond driekwart van hen zich op het moment van chatten in een uitbuitingssituatie. „Veel slachtoffers worden op het moment dat ze hulp zoeken al een jaar of langer seksueel uitgebuit, een kwart zelfs al vijf jaar of meer. Dit is het gevolg van het feit dat deze groep vrijwel geheel buiten beeld is geraakt.”
Vaak gaat het volgens hem om kinderen die nog niet bekend zijn bij hulpverleners of politie. Een op de vijf is jonger van vijftien jaar. „Het gaat voornamelijk om meisjes, al neemt het aantal jongens dat zich meldt opnieuw toe. De hulpverleners zien daarnaast steeds vaker slachtoffers die worden gedwongen om criminele feiten te plegen. In 2021 waren dat voornamelijk meisjes. Een deel van hen werd zowel seksueel als crimineel uitgebuit”, aldus de woordvoerder.
In 16 procent van de gevallen worden de slachtoffers uitgebuit door een of beide ouders. Volgens het CKM zijn dit soort kinderen vaak moeilijk te identificeren, waardoor de situatie jarenlang kan voortduren. „De uiterst onveilige situatie waarin deze kinderen zich bevinden, vraagt om concrete acties. We dringen er daarom op aan dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid onderzoek laat doen naar hoe deze kinderen beter kunnen worden gesignaleerd en beschermd en hoe hun ouders kunnen worden gestopt.”