Koninklijk Huisamalia

Beveiligingsexpert: Ik hoop dat Amalia overeind blijft

„Ik wens niemand stringente persoonsbeveiliging toe”, zegt beveiligingsexpert Hans Slaman. Hij reageert op het nieuws dat prinses Amalia door bedreigingen min of meer gevangen zit in het ouderlijk huis.

14 October 2022 20:52
Wegens ernstige bedreigingen zit prinses Amalia momenteel min of meer gevangen in eigen huis. Foto: de prinses onlangs in de Glazen Koets op Prinsjesdag. beeld ANP, Sem van der Wal
Wegens ernstige bedreigingen zit prinses Amalia momenteel min of meer gevangen in eigen huis. Foto: de prinses onlangs in de Glazen Koets op Prinsjesdag. beeld ANP, Sem van der Wal

Slachtoffers van ernstige bedreigingen vinden die intimidatie doorgaans „zeer traumatisch”, weet Slaman. Hij regelt met zijn bedrijf International Security Partners de beveiliging van „een groot aantal” rijke families. „Alleen al het feit dat je een bericht krijgt dat je doelwit bent, heeft een enorme impact. Je bent je vrijheid kwijt. Je kunt niet meer beslissen: Ik ga naar buiten.”

Bedreigde personen kunnen wekenlang uit het lood geslagen zijn, stelt de beveiligingsexpert, die voorheen bij een antiterreureenheid van de politie betrokken was bij de beveiliging van staatshoofden en ambassadeurs. „Ik hoop dat Amalia overeind blijft en dat de beveiliging snel kan worden afgeschaald.”

Zijn bedrijf was betrokken bij een zaak waarbij een vermogende man te maken kreeg met een dreiging van ontvoering. Diens vrouw was op vakantie in het buitenland en wist nog van niks. „Het beoogde slachtoffer werd door mijn collega’s begeleid. Hij zou zijn echtgenote van een luchthaven halen en haar vertellen over de dreiging. De man belde me op en vroeg of ik hem wilde vergezellen. Hij zei niet in staat te zijn dat gesprek alleen te voeren. De man was zo ontzet dat hij weken niet werkte.”

Ernstig

Slaman vindt het „zeer opmerkelijk” dat de bedreigingen aan het adres van Amalia kennelijk zo ernstig zijn dat ze niet op kamers in Amsterdam kan wonen. „Het klinkt ernstig. Specialisten van de politie zullen voortdurend dreigingsanalyses maken. Bij leden van het Koninklijk Huis neem je geen enkel riscio.” Criminelen in kringen van de Mocro Maffia zouden het volgens de Telegraaf op de prinses hebben voorzien. Ridouan T., Nederlands beruchtste misdadiger, ontkent betrokkenheid.

Slaman houdt er terdege rekening mee dat de intimidatie inderdaad uit de hoek van de cocaïnemaffia komt. „Mannen als Ridouan T. hebben vaak narcistische karaktereigenschappen. Hij was zeer machtig en kon beslissen over leven en dood. Nu is hij van zijn vrijheden beroofd. Woede daarover kan hij omzetten in wraak.”

Slaman sluit andere scenario’s niet bij voorbaat uit. „Autoriteiten moeten breed blijven denken. Er is groeiende onvrede in de samenleving door overheidsbeleid. Denk aan de complotdenker met de fakkel voor het huis van minister Kaag. Denk aan bedreigingen van een man als RIVM-baas Jaap van Dissel. Wellicht wil iemand door Amalia te bedreigen invloed uitoefenen op de overheid. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Internet

Slamans klanten –die niet concreet worden bedreigd– krijgen een soort „basispakket” wat betreft beveiliging. Voor leden van het Koninklijk Huis geldt dat in zekere zin ook. „Wij adviseren bijvoorbeeld maatregelen rond het voorkomen van inbraak. Je kunt ook denken aan zaken als: plaats ik niet te veel persoonlijke informatie op internet?”

Er komen „aanvullende maatregelen” in beeld als de klant daadwerkelijk slachtoffer is van intimidatie. „Denk aan begeleiding van mensen naar hun werk of het naar school brengen van kinderen. Mensen krijgen instructies hoe te handelen als ze in hun buurt verdachte personen zien.”

Ook strafrechtgeleerde prof. mr. Peter Tak acht het waarschijnlijk dat de cocaïnemaffia achter de bedreiging van Amalia zit. „De georganiseerde criminaliteit deinst voor niets terug. Het is een inktvis met meer dan acht tentakels.”

Zorgelijk is dat misdadigers „relatief eenvoudig” vanuit gevangenissen kunnen communiceren met handlangers, zegt Tak. „De autoriteiten moeten die praktijk meer indammen. Bijvoorbeeld door bezoekers van gedetineerden beter te screenen. We kunnen op dat gebied leren van Italië.”

Sujetten

Als onderwereldfiguren daadwerkelijk plannen hebben Amalia en ook premier Rutte naar het leven te staan, is „wederom een grens overschreden”, analyseert misdaadkenner dr. Teun Voeten. „We werden al geconfronteerd met de moord op advocaat Derk Wiersum, later werd Peter R. de Vries geliquideerd. Nu richt de onderwereld kennelijk het vizier op de autoriteiten en het Koninklijk Huis. Denk ook aan de verdachte sujetten die onlangs rond de woning van de Belgische justitieminister liepen. Hij moest onderduiken.”

Voeten ziet wereldwijd de drugsmisdaad verharden. „Ik wil het verleden niet romantiseren. Maar doodseskaders met kalasjnikovs zag je twintig jaar geleden niet zo veel. En een onthoofd liquidatieslachtoffer evenmin.”

Het bedreigen van iemand als Amalia is „vooral machtsvertoon en wraakneming”, denkt Voeten, die onderzoek deed naar drugsmisdaad. „Ik vermoed dat de grote criminelen in bijvoorbeeld de Extra Beveiligde Inrichting de overheid willen intimideren. En mannen die tot levenslang zijn veroordeeld, hebben niks meer te verliezen.”

Amalia ontvoeren zou „een ingewikkelde operatie” worden, schat hij in. „Zij wordt vrij goed beveiligd. Ontvoerders zouden vroeg of laat tegen de lamp lopen. We leven in een controlemaatschappij, op veel plekken hangen camera’s.” Hintend naar de geruchtmakende ontvoering van Freddy Heikenen en diens chauffeur Ab Doderer in 1983: „Het is niet meer de tijd van Heineken.”

Leden van het koningshuis lijken meer op hun tellen te moeten passen dan pakweg 35 jaar geleden. „Ik studeerde in Leiden tegelijk met toenmalig kroonprins Willem-Alexander. Ik zag hem wel eens fietsen, hij kon zo met zijn maten de kroeg in.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer