Kiev krijgt luchtafweer tegen aanval op burgers
Oekraïne krijgt op korte termijn van diverse NAVO-landen geavanceerde luchtafweersystemen tegen de raketaanvallen van Rusland. Een waterdichte oplossing is het niet.
Rusland blijft Oekraïense steden bestoken met dodelijke bombardementen. Bij Kiev is donderdagochtend vroeg kritieke infrastructuur getroffen door kamikazedrones. In Mikolaiv, in het zuiden, is een appartementencomplex van vijf verdiepingen getroffen. Woensdag vielen zeven doden bij een bombardement op een markt in de stad Avdiivka. Het aantal slachtoffers ligt rond de dertig.
De aanvallen zijn volgens Moskou een vergelding voor de aanslag van zaterdag op de Krimbrug, het paradepaardje van Poetin. Volgens Oekraïne zijn de bombardementen, begin oktober voorbereid, een reactie op de nederlagen bij Charkiv en Cherson.
Versneld
Diverse NAVO-landen sturen versneld hightech luchtafweersystemen naar Oekraïne ter bescherming van steden en elektriciteitscentrales. De eerste van vier toegezegde Duitse IRIS-T-luchtdoelraketten is gearriveerd in Oekraïne. De VS leveren op korte termijn Nasams-luchtafweer aan Kiev. President Volodimir Zelenski vroeg de G7-leiders dinsdag dringend te helpen bij het opzetten van een „luchtschild” boven Oekraïne. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië dragen bij aan de luchtverdediging.
Nederland levert voor 15 miljoen euro aan raketten voor Oekraïne, bedoeld voor een lucht- en raketverdedigingssysteem van een bondgenoot, zo maakte Defensieminister Kajsa Ollongren bekend in Brussel. Om welk systeem het gaat, is niet bekendgemaakt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hierbij om het Amerikaanse Nasams-raketsyteem, waarover Nederland en de VS beide beschikken.
Nederland en andere NAVO-landen willen Poetin de kous op de kop geven na de bombardementen op steden. „De laffe Russische aanvallen op onschuldige burgers tonen aan dat we Oekraïne moeten blijven steunen zichzelf te verdedigen”, zegt Ollongren.
De aanvoer van hypermoderne luchtdoelsystemen betekent een belangrijke versterking van de Oekraïense luchtverdediging. Het luchtafweer blijkt overigens behoorlijk effectief. Van de 87 afgevuurde kruisraketten heeft het Oekraïense leger pakweg de helft onderschept. Ook zou een luchtdoelraket, afgevuurd vanaf de schouder, een kruisraket hebben uitgeschakeld.
De luchtverdediging van Oekraïne is echter niet in staat om alle grote steden en elektriciteitscentrales te beschermen tegen de Russische bombardementen. De stroom westerse luchtdoelwapens komt daarom als geroepen.
Toch biedt de luchtverdediging nooit waterdichte bescherming. Rusland zal blijven proberen om met een spervuur aan raketten de luchtafweer te overweldigen. Geen enkel systeem is in staat een grote aanvalsgolf te pareren.
De vraag daarbij is echter hoelang Moskou nog in staat is grote aantallen kruisraketten af te schieten. Een teken aan de wand is dat Rusland dertien treinen met munitie uit Wit-Rusland haalt. Het Russische wapen- en munitietekort begint erg nijpend te worden. De keerzijde van dit nieuws is dat de tekorten Poetin mogelijk dwingen tot nog zwaardere strijdmiddelen, waaronder kernwapens.