Kerk & religie

A. Jobse, die boek schreef over Samuel Lamb: Wij willen niet lijden, maar het goed hebben in deze wereld

In de Augustijnenkerk in Dordrecht wordt vrijdagavond het boek ”De herder van Guangzhou” gepresenteerd. Het boek, een gecombineerde uitgave van De Banier en de Hudson Taylor Stichting, gaat over de Chinese voorganger Samuel Lamb en de ondergrondse kerk in China. Vijf vragen aan de auteur, A. Jobse, bestuurslid van de stichting.

Jan van ’t Hul
13 October 2022 15:35
A. Jobse. beeld RD, Anton Dommerholt
A. Jobse. beeld RD, Anton Dommerholt

De Hudson Taylor Stichting bestaat 25 jaar. Wat is er bereikt?

„Terwijl de ondergrondse kerk in China, vooral na het tijdperk van de Culturele Revolutie, onstuimig is gegroeid, heeft onze stichting geprobeerd haar veel aan te reiken, in de vorm van Bijbelse en reformatorische lectuur en fysieke toerusting van voorgangers van huisgemeenten. We hebben geholpen bij het oprichten van christelijke scholen, met het organiseren van zomerkampen en met diaconale hulp in noodsituaties. De laatste jaren is deze hulpverlening uitgebreid met het verstrekken van digitale toerusting door middel van video-lectures en audio-sermons. Die zijn van groot belang geworden vanwege de beperkende maatregelen die de overheid treft tegen christenen en alle vormen van religie.”

Uw boek gaat over Samuel Lamb, jarenlang het boegbeeld van de Chinese huisgemeenten. Wie was hij?

18690115.JPG
Samuel Lamb. beeld Open Doors
„Samuel Lamb werd al jong de Heere toegewijd en voorbereid op zijn komende taak, de verkondiging van het Woord van God onder de Chinese bevolking. Kort nadat zijn bediening was begonnen, werd hij gevangengezet, eerst voor een jaar, daarna zelfs voor twintig jaar. Al die jaren waren voor hem jaren van loutering. Ook in het strafkamp mocht hij de boodschap van zijn Zender doorgeven. Daarna heeft hij zich geheel gewijd aan het dienen van de grote huisgemeente in zijn woonplaats Guangzhou. Nooit heeft hij de behoefte gevoeld om verre reizen te maken, toch reikte zijn invloed ver. De boodschap die uit zijn werkzame leven van opoffering spreekt, heeft nog steeds betekenis, ook voor de kerk van het Westen, die zo wereldgelijkvormig is geworden.”

Wat biedt uw boekje meer dan Lambs eerdere levensgeschiedenis, ”Zijn hart bleef zacht”?

„Het boekje ”Zijn hart bleef zacht” was een letterlijke vertaling van het boek van de Amerikaan Ken Anderson, ”Bold as a lamb”, en in die zin nuttig. Ik heb die biografie ook gebruikt voor mijn boekje. Maar die eindigt bij het jaar 1991, terwijl Lamb leefde tot 2013. In de tussentijd schreef hij ook zelf een eigen getuigenis dat gebruikt kon worden. Ik heb ook verhalen verwerkt van mensen die Lamb gekend hebben. In die zin biedt mijn boek hopelijk een meerwaarde.”

Een van de bekende uitspraken van Lamb is: „Als een christen nooit heeft geleden, kan hij Gods zegeningen niet begrijpen.” Wel een les voor christenen uit het Westen.

„Dat citaat is afkomstig uit het eigen getuigenis van Samuel Lamb en dus uit de praktijk geboren. Zo’n opvatting staat haaks op wat wij in het Westen vinden. Wij willen niet lijden, maar het goed hebben in deze wereld. Onze aardsgezindheid is groot. Door de druk en het lijden heen heeft een christen als Samuel Lamb, en velen met hem, geleerd dat het vaderland niet hier is, maar Boven ligt.”

Samuel Lamb zei ook: „Hoe meer vervolging, hoe meer groei.” Is dat hetzelfde als wat Christus zegt in de zaligsprekingen: „Zalig zijn die vervolgd worden om der gerechtigheid wil, want hunner is het Koninkrijk der hemelen?”

„Dit woord van Jezus heeft daar alles mee te maken, ja. Wij zijn dat als kerk van het Westen behoorlijk kwijtgeraakt. Waar is onze gerichtheid op het Koninkrijk der hemelen? En beseffen wij nog dat deze lessen geleerd worden in de weg van de verdrukking?”

A. Jobse, auteur van ”De herder van Guangzhou”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer