Economie

Franse regering grijpt opnieuw in om oliestaking te breken

De Franse regering grijpt in om een staking bij een brandstofdepot van TotalEnergies te beëindigden. Vijf werknemers zijn op de locatie in Duinkerken gesommeerd het werk te hervatten, zegt een lokale vertegenwoordiger van vakbond CGT. Eerder greep Parijs al naar een noodwet om stakers op een locatie van ExxonMobil te dwingen aan het werk te gaan.

ANP
13 October 2022 09:31Gewijzigd op 13 October 2022 14:54

Volgens de vakbond zijn bij bij de opslagfaciliteit ook politieagenten gearriveerd. Het bevel om weer aan het werk te gaan geldt volgens een regeringsbron vanaf 14.00 uur.

De staking bij een van de Franse ExxonMobil-raffinaderijen eindigt donderdagmiddag na weken, heeft CGT bevestigd. Deze locatie in Fos-sur-Mer, bij Marseille, is goed voor een tiende van de raffinagecapaciteit van heel Frankrijk. De regering gaf woensdag de opdracht om op een andere locatie van ExxonMobil de staking te beëindigen, in het noorden van Frankrijk.

Steeds meer benzinestations in Frankrijk komen zonder brandstoffen te zitten door stakingen bij raffinaderijen en brandstofdepots van TotalEnergies en de Franse tak van ExxonMobil. Cao-onderhandelingen tussen de twee olie- en gasmaatschappijen en vakbond CGT zitten nog altijd muurvast, waardoor de al weken durende acties voortduren. Woensdag greep de Franse regering voor het eerst naar de noodmaatregel om de staking te breken bij een brandstofdepot van ExxonMobil.

Ook Nederlandse automobilisten hebben last van de staking. De ANWB kreeg al enkele honderden meldingen van gestrande reizigers. Bij de brancheorganisatie voor goederenvervoer over de weg, TLN, zijn geen signalen binnengekomen over problemen voor vrachtwagenchauffeurs.

TotalEnergies sprak woensdag weer met de linkse vakbond CGT, maar zegt nu dat de aanhoudende blokkades verdere onderhandelingen onmogelijk maken. Bij Esso France, de naam waaronder ExxonMobil in Frankrijk opereert, gaan de stakingen ook nog door.

TotalEnergies kondigde ook een eenmalige bonus voor zijn personeel aan. Die belofte viel samen met kritiek die minister Bruno Le Maire uitte op het olieconcern, dat volgens hem te laat het gesprek aanging met vakbonden terwijl de winsten bleven oplopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer