Binnenland

Wildopvangcentra vrezen voor toekomst door hoge energieprijzen

Wildopvangcentra zien de maandelijkse lasten hard stijgen en vrezen de gevolgen voor hulpverlening aan dieren. Met name de energierekening en ook prijzen voor voer zijn fors gestegen, ziet belangenbehartiger Stichting Wildopvang.nl. Een wildopvang in Delft heeft aangekondigd noodgedwongen de deuren te sluiten, een opvang in Groningen vreest dat vanwege de hoge energieprijs ook te moeten doen. De belangenbehartiger vreest dat meer van de circa tachtig opvangcentra om gaan vallen.

ANP
12 October 2022 11:06

Volgens directeur Xandra Asselbergs zien opvangcentra met een variabel energiecontract er nu maandelijks vaak honderden euro’s aan vaste lasten bijkomen. „Dat kunnen ze er niet bij hebben. De meeste opvangcentra hebben bijvoorbeeld een warmtequarantaine voor de meest verzwakte dieren, dat kost veel energie en de bebouwing is vaak niet het nieuwste van het nieuwste.”

Zo zag het dierenopvangcentrum Groningen de energiekosten stijgen van 688 euro naar zo’n 3100 euro per maand. „Dat geld is er niet”, zegt beheerster Sandra Beijert. „Wij zijn afhankelijk van donaties en giften.” De opvang heeft het termijnbedrag nu preventief omlaag geschroefd om open te blijven. „Maar dan kunnen we bij de eindafrekening volgend jaar waarschijnlijk een heel hoog bedrag verwachten. Als de prijs dan niet is gezakt, dan hebben we een heel groot probleem.”

Stichting DierenLot heeft een energiefonds geopend waar opvangcentra compensatie uit kunnen krijgen. Een woordvoerster zegt dat regelmatig gebruik wordt gemaakt van het fonds, en ze voorziet dat dat de komende tijd vaker gaat gebeuren naarmate vaste energiecontracten gaan aflopen. Naar schatting helpen de wildopvangcentra jaarlijks zeker 100.000 dieren, aldus de stichting. Wildopvang.nl waarschuwt dat het wegvallen van een wildopvangcentrum grote gevolgen heeft voor hulpverlening aan dieren in de regio, doordat dierenambulances bijvoorbeeld verder moeten rijden. „Het is een sneeuwbaleffect aan problemen dat je krijgt”, zegt Asselbergs.

De belangenbehartiger benadrukt dat wildopvangcentra er op bepaalde plekken juist wel goed voorstaan, omdat zij bijvoorbeeld structureel worden ondersteund door de gemeente. Maar dat is volgens Asselbergs niet overal het geval, omdat een gemeentelijke of provinciale bijdrage niet wettelijk is vastgelegd. Voor een groot deel is de opvang daardoor afhankelijk van particuliere giften en andere dierenorganisaties, aldus de directeur. Een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden om financiële ondersteuning voor de wildopvang wettelijk te regelen ligt bij de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer