Schiphol: verzoek om hulp van leger twee keer afgewezen
Schiphol heeft de afgelopen maanden twee maal de hulp gevraagd van het leger bij de beveiliging op de luchthaven. Dat verzoek werd door de overheid beide keren afgewezen, zo heeft een woordvoerder van Schiphol bevestigd na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.
„Het antwoord is twee keer ’nee’ geweest, dus we gaan het niet nog een keer vragen. We hebben inmiddels andere maatregelen genomen, het aantal reizigers hebben we nog een keer extra naar beneden gebracht”, zegt de woordvoerder.
De inzet van het leger had volgens hem kunnen bijdragen aan het oplossen van de beveiligingsproblemen op Schiphol. Door een personeelstekort was er afgelopen tijd regelmatig sprake van chaos en lange wachttijden op de luchthaven.
De reden dat de verzoeken, die in juni en halverwege september werden ingediend, werden afgewezen was „dat het niet de taak van Defensie is”.
Uit de documenten die de Telegraaf opvroeg, blijkt dat het ministerie van Infrastructuur niet geheel afwijzend stond tegenover het idee van de inzet van militairen. „Defensiepersoneel zou mogelijk securitytaken kunnen uitvoeren zoals fouilleren van passagiers, helpen door floorwalking, bagage extra controleren na scan of fouilleren. Als hierdoor meer securitylanes open kunnen, dan kunnen er meer passagiers langs de grenscontrole en kan Schiphol meer capaciteit beschikbaar stellen en hoeven minder vertrekkende vluchten geannuleerd te worden”, staat in een vrijgegeven nota.
Defensie maakte vanaf het begin duidelijk er niet te zijn om de personeelsproblemen op de luchthaven op te lossen. „We zijn geen duizenddingendoekje bij Defensie”, zei secretaris Christophe Van der Maat eind mei al. „Als er ergens een probleem is, hoe vervelend ook, dan is het niet zo dat het leger de boel even komt redden. Zeker niet als het bedrijfsleven dat zelf kan.”