Naschokken en regen teisteren Azië
Voor de westkust van Sumatra in de Indische Oceaan hebben zich zaterdag enkele krachtige naschokken voorgedaan na de zware zeebeving die op tweede kerstdag rampzalige vloedgolven veroorzaakte. De magnitude van de schokken varieerde tussen de 5,2 en 6,5. Nieuwe vloedgolven bleven uit.
Behalve de naschokken teisterden ook zware regenbuien het getroffen gebied, waar zaterdag meer dan 123.000 doden waren geteld. In Sri Lanka maakten overstromingen wegen onbegaanbaar en moesten tweeduizend overlevenden van de ramp geëvacueerd worden.
Naar schatting vijf miljoen mensen zijn door de ramp dakloos geraakt. Tienduizenden mensen worden nog vermist. Jan Egeland, hoofd van de humanitaire diensten van de Verenigde Naties, zei vrijdag dat het dodencijfer de 150.000 naderde, maar waarschijnlijk nooit kan worden vastgesteld.
Uit de hele wereld stroomt de hulp naar de getroffen landen toe. De donaties zijn de 730 miljoen euro gepasseerd, waarvan de helft is toegezegd door Japan. De Amerikaanse president George Bush vertienvoudigde de Amerikaanse hulp zaterdag tot 257 miljoen euro.
Op het vliegveld van Banda Atjeh, het epicentrum van de ramp op de westpunt van Sumatra, landde een gestadige stroom buitenlandse militaire vliegtuigen met hulpgoederen. Maar door logistieke problemen kon de hulp nog nauwelijks worden verdeeld. ‘De omvang van de ramp is gewoon te groot’, zei Andi Mallarengen, woordvoerder van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, die zaterdag het getroffen gebied bezocht.
De Amerikaanse marine helpt om de flessenhalzen in de hulpverlening weg te werken. Helikopters van het Amerikaanse vliegdekschip Abraham Lincoln voor de kust van Sumatra vlogen af en aan om voedsel en medicijnen af te zetten. Ook schepen van de Indonesische marine brachten hulpgoederen aan land.
De Amerikaanse strijdkrachten zijn ook ingeschakeld bij de hulpverlening in Sri Lanka, het land dat na Indonesië het zwaarst getroffen werd. In totaal worden meer dan twintig vaartuigen met duizenden matrozen en mariniers, transportvliegtuigen van de luchtmacht en ongeveer duizend militairen van de landmacht ingezet.
In India is het officiële dodencijfer zaterdag verhoogd naar bijna 9.000. Zeker 3.750 mensen worden nog vermist. De Indiase autoriteiten verwachten veel doden aan te treffen in de Andaman– en Nicobar–eilanden. India hielp ook Sri Lanka, door een hospitaalschip met vijftig bedden te sturen.
In Thailand liep het dodencijfer langzaam op richting 5.000. Van de ruim 6.500 mensen die vermist worden is volgens premier Thaksin Shinawatra waarschijnlijk het merendeel omgekomen. Hij kondigde een onderzoek aan naar de vraag waarom waarschuwingen voor een tsunami de toeristenoorden niet op tijd hebben bereikt.