Binnenland

Consumentenbond blij met ruimer prijsplafond energie

De Consumentenbond is blij met het kabinetsbesluit over de verruiming van het prijsplafond voor energiekosten. De bond noemt het besluit „een stap in de goede richting, waarmee meer mensen worden geholpen”.

ANP
4 October 2022 17:02Gewijzigd op 4 October 2022 18:51

De bond is met name opgetogen over de lagere plafondprijs voor de kosten van elektriciteit. „Hierdoor wordt het voor mensen met een hybride warmtepomp voordeliger om dat apparaat aan te zetten in plaats van gas te gebruiken”, zegt een woordvoerster van de bond.

De consumentenorganisatie roept het kabinet op om te kijken of er nog iets te doen valt voor de kleinverbruikers van gas met de laagste inkomens die relatief minder profiteren. Ook moet het kabinet nog iets doen voor de gebruikers van de warmtenetten, en moet nog steviger worden ingezet op het energiezuinig maken van huizen, zoals door particuliere verhuurders.

Ook de Woonbond is tevreden over het prijsplafond. „Huishoudens lopen daardoor tegen minder hoge energieprijzen aan.” Ook is de bond blij dat het kabinet wil kijken naar een oplossing voor de 450.000 huishoudens met blokverwarming. „Omdat zij geen individuele aansluiting hebben, maar met een wooncomplex op één ketel zijn aangesloten dreigden zij buiten de boot te vallen. Het kabinet heeft aangekondigd voor deze groep te gaan zoeken naar een oplossing”, aldus de Woonbond.

Dinsdag werd bekend dat het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren een stuk ruimer is dan aanvankelijk gedacht. De maximumprijs voor een kubieke meter gas wordt 1,45 euro (dat was eerst 1,50) en 40 cent voor een kilowattuur (kWh) stroom (dat zou eerst 70 cent zijn). Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 kuub en stroomverbruik tot 2900 kWh. Bovendien is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren.

Branchevereniging Aedes van de woningcorporaties noemt het „mooi” dat voor gas en elektriciteit een lagere prijs is vastgesteld. Wel wijst de organisatie erop dat aardgasvrije woningen met bijvoorbeeld een warmtepomp doorgaans meer elektriciteit verbruiken dan de 2900 kilowattuur waarvoor het prijsplafond geldt. Voor deze huishoudens moet een plafond van 6000 kWh ingesteld worden, meent Aedes, dat net als de Woonbond aandacht vraagt voor bijvoorbeeld woningen met blokverwarming.

Vereniging Eigen Huis hoopt dat het maatregelenpakket veel huiseigenaren helpt hun energierekening betaalbaar te houden, maar ziet dat velen nu al kampen met betalingsproblemen. Het betere vooruitzicht in 2023 komt voor hen te laat, stelt VEH. Die wil daarom dat er snel duidelijkheid komt over de invulling van een eerder aangekondigd noodfonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer