Economie

Inflatie stijgt naar ruim 17 procent in september

Het dagelijks leven is in september in doorsnee 17,1 procent duurder geworden. Niet eerder liep de inflatie zo hard op. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode.

Redactie economie
30 September 2022 06:46
beeld ANP, Olaf Kraak
beeld ANP, Olaf Kraak

Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op. De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

Het cijfer volgens de geharmoniseerde, Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract af hoefden te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.

Prijsplafond

Volgens het economisch bureau van de Rabobank gaat Nederland langer last houden van een hoge inflatie dan waar het kabinet nu mee rekent, meldde De Telegraaf. Het prijsplafond dempt de energierekening, maar ondertussen zullen prijzen voor voedingsmiddelen, meubels, kleding en elektronica komend jaar harder stijgen.

„Wij denken niet dat we snel klaar zijn met de hoge inflatie”, zegt Rabo-econoom Hugo Erken. De bankeconoom gaat ervan uit dat de gemiddelde prijsstijging komend jaar uitkomt op 3,4 procent. Daarin is het effect van het prijsplafond voor energie al meegenomen. Het Centraal Planbureau rekent op een inflatie van 2,6 procent en moet het dempende effect van dat prijsplafond nog verwerken.

Volgens de bank zal de gemiddelde energierekening komend jaar uitkomen op circa 3000 euro. Daarin is ook verrekend dat de verlaging van de energiebelasting in 2023 geschrapt wordt. Zonder prijsplafond was de doorsnee energienota uitgekomen op 4600 euro per jaar.

Duitsland

De inflatie in Duitsland is in september gestegen naar 10 procent op jaarbasis. Daarmee bereikte de geldontwaarding in de grootste economie van de eurozone het hoogste niveau ooit gemeten. In augustus werd het leven in Duitsland in doorsnee nog 7,9 procent duurder. Een dergelijk hoge inflatie is in Duitsland sinds de hereniging in 1990 niet meer voorgekomen. In sommige Duitse deelstaten bedroeg de inflatie in de jaren vijftig 10 procent of meer.

Volgens de gegevens van het Duitse statistiekbureau Destatis lagen de energieprijzen in september bijna 44 procent hoger dan een jaar geleden. De Duitse regering trekt dan ook maximaal 200 miljard euro uit om huishoudens en bedrijven te helpen met hun stijgende energierekening. Het land voert onder andere een prijsplafond voor gas in.

Tegelijkertijd schrapt de coalitie van bondskanselier Olaf Scholz een omstreden heffing op gasverbruik. Duitsland zal extra geld moeten lenen om de nieuwe steunmaatregelen te bekostigen.

België

De inflatie in België is in september opgelopen tot het hoogste niveau in bijna een halve eeuw. Bij de zuiderburen ligt het algehele prijspeil inmiddels meer dan 11 procent hoger dan een jaar terug, een toename die daar niet meer is gezien sinds augustus 1975.

Belgen zijn nu meer dan 60 procent extra kwijt voor energie. Dat verklaart bijna de helft van de totale inflatie in het land. Maar ook de prijzen van etenswaren zijn flink opgelopen. Daarvoor moet volgens het Belgische statistiekbureau Statbel nu gemiddeld ruim 10 procent meer worden neergeteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer