Eindhoven herdenkt hotelramp met monument
In Eindhoven wordt woensdag een ontwerp onthuld voor een monument ter nagedachtenis aan een grote hotelbrand die op die dag 51 jaar geleden aan elf mensen het leven kostte. De onthulling vindt plaats in het voormalige VVV-kantoor aan het Stationsplein, in aanwezigheid van mensen die bij de ramp betrokken waren.
Op 28 september 1971 werd ’t Silveren Seepaerd aan het Stationsplein door een enorme brand getroffen. „De brand ging de geschiedenisboeken in als de grootste brand in Eindhoven met de meeste dodelijke slachtoffers na de Tweede Wereldoorlog”, laat de gemeente maandag weten.
De ramp heeft ruim 50 jaar later nog steeds impact op de betrokkenen, aldus de gemeente. CDA-gemeenteraadslid Remco van Dooren nam samen met hulpverleners van destijds het initiatief voor een herdenking en eerbetoon aan de slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen. „Op die manier worden het verhaal en de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van onze stad ook doorgegeven aan volgende generaties”, aldus de gemeente.
Op het moment waarop de brand ’s nachts uitbrak waren er 86 gasten in het hotel aanwezig. Een buschauffeur zag om 05.30 uur vlammen in het restaurant en waarschuwde de portier. Het vuur greep zeer snel om zich heen. Voor de gasten was er praktisch geen ontkomen aan; de vluchtwegen waren slecht aangegeven, en overal hing rook.
Van de elf dodelijke slachtoffers stierven er twee als gevolg van een vluchtpoging. Negentien gasten raakten gewond. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend.
De brand in het vier verdiepingen tellende hotel leidde tot strengere voorschriften voor hotels en restaurants om branden te voorkomen. Na de brand werd het hotel niet herbouwd.