Granaatappels voor het nieuwe jaar
De ramshoorn is te horen in ons flatgebouw en op straat. In de supermarkt begon zelfs een klant erop te blazen. Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar, is namelijk nabij. Het feest begint op zondagavond en eindigt dinsdagavond. Dan is het 5783.
De ramshoorn, ook bekend als sjofar, is een van de oudste muziekinstrumenten. Joden hebben er op geblazen tijdens overwinning, verwoesting en rouw. Deze dagen gebruiken ze het instrument om aan te kondigen dat het nieuwe jaar begint en dat de dagen van verootmoediging aanbreken. Daarna volgt het Loofhuttenfeest.
Bij Rosh Hashanah horen speciale gerechten. De bekendste is appel met honing, als symbool voor een gelukkig en zoet nieuwjaar. De winkels bieden dezer dagen de klanten honingcake en granaatappelen aan. De granaatappelen zijn oergezonde vruchten die rond deze tijd van het jaar rijp zijn en in de winkels liggen.
Veiligheidstroepen zijn versterkt op de Westoever. In Jeruzalem en elders in het land zijn extra politiemensen op de been en dat blijft in de komende weken zo. Dat is om de kans op terreuraanslagen te verkleinen. Veel Joden maken gebruik van de tram en de bussen om dicht bij de Westelijke Muur te komen voor de gebeden. Sommige Joden zullen ook de Tempelberg willen bezoeken.
De najaarsfeesten zijn ook populair bij toeristen. De zomerhitte is voorbij en de winterkou is nog ver weg. Nadeel voor Amerikanen en Europeanen is wel dat Israël relatief duur is, vanwege de sterke sjekel in verhouding tot de zwakkere dollar en euro. Bovendien kampen Europeanen met inflatie en hoge energiekosten – en het is te begrijpen dat ze in deze tijd van onzekerheid de hand op de knip willen houden.
Een deel van de Israëliërs maakt van de najaarsfeesten gebruik om in het buitenland op vakantie te gaan. De Nationale Veiligheidsraad heeft de bevolking gewaarschuwd voorzichtig te zijn. Er zijn namelijk aanwijzingen dat Iraanse en islamitische terreurgroepen proberen aanslagen te plegen op Israëlische en Joodse doelen.
Duizenden ultra-orthodoxe Joden hebben besloten ondanks de waarschuwingen vanuit zowel Israël, Oekraïne als Rusland om naar Uman in Oekraïne te gaan. De stad, waar rebbe Nachman of Breslov ligt begraven, bevindt zich middenin oorlogsgebied. Rabbi Nachman (1772-1810) is de oprichter van de Breslover chassidische beweging en hij vroeg zijn volgelingen na zijn dood zijn graf te bezoeken op de feestdagen.
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Voor de Covid-19 pandemie begon, trokken elk jaar tienduizenden chassidim naar Uman. Dit jaar zullen naar verwachting enkele duizenden de reis maken. Vluchten naar Moldavië en Roemenië zaten de afgelopen dagen vol chassidim, die het laatste deel van de reis over land afleggen.