Binnenland

Prijsplafond elektra en gas wellicht lager

Het prijsplafond voor elektriciteit en gas kan lager uitvallen als de energieprijs in de komende weken daalt.

Redactie politiek
23 September 2022 11:46
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Nu gaat het kabinet nog uit van plafonds van ongeveer 1,50 euro per kuub gas en 0,70 euro per kilowattuur elektriciteit, maar bij meevallers op de gasmarkt kunnen die prijzen omlaag, zo schrijft het kabinet in schriftelijke antwoorden op vragen die fractievoorzitters tijdens de Algemene Beschouwingen stelden. De verlaagde prijzen gelden voor de eerste 1200 kuub gas en 2400 kWh aan elektriciteit.

Tijdens tweede dag van de Algemene Beschouwingen vroegen veel oppositiefracties of de verlaagde prijzen nog verder konden dalen en of de grens waarvoor de lagere tarieven gelden, omhoog kon.

Premier Rutte voelt daar niet veel voor omdat deze uitbreidingen te veel geld gaan kosten. In de komende weken gaat de overheid de regeling verder uitwerken. Prioriteit daarbij heeft een regeling voor midden- en kleinbedrijven die veel gas en elektra verbruiken.

Rutte wees erop dat de prijzen nog sterk wisselen. Omdat Azië ook veel vloeibaar gas koopt, blijft de prijs hoog. Verder leveren waterkrachtcentrales minder stroom vanwege de droogte. Tevens is er onzekerheid waar volgend jaar gas vandaan moet komen, nu Europa grotendeels stopt met Russisch gas.

Kerken

De Tweede Kamer wil dat het kabinet kijkt naar gerichte energiesteun voor scholen, musea en andere culturele instellingen. Ook daar laten de sterk gestegen prijzen van gas en elektriciteit zich voelen. Premier Rutte neemt dat allemaal mee in de nadere uitwerking. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vroeg in dit verband ook aandacht voor de positie van religieuze instellingen.

Kernenergie

De Tweede Kamer vindt dat de regering sneller aan de slag moet met de realisering van nieuwe kerncentrales in ons land. Een motie van VVD en CDA hierover kreeg brede steun in de Tweede Kamer. Opmerkelijk was dat de fractie van D66 tegen deze Kameruitspraak stemde.

De Kamer steunt een voorstel van de ChristenUnie en SP om onderzoek te doen naar de keerzijde van de verregaande privatisering en liberalisering van de energievoorziening. Daarbij moet onder meer gekeken worden hoe de energieconsument beter kan worden beschermd tegen tekorten en extreem hoge prijzen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer