Tonnen voor rododendrons of skatebaan
Een kwart miljoen euro voor de groenvoorziening. Dat liet Aukje Wolf bij haar overlijden op 9 juli dit jaar na aan haar woonplaats Valthermond. Wolf leidde een teruggetrokken bestaan en niemand vermoedde dat ze zoveel geld had. „Misschien dat oude Valthermonders haar kenden, maar de import zeker niet. Ik woon hier nu 27 jaar en had nog nooit van haar gehoord.”
Nu is er echter geen inwoner van het Drentse dorp meer die haar niet kent, zegt Cor Bakker, bestuurslid van de Stichting Aukje Wolf. Direct na het overlijden werd de stichting in het leven geroepen om de bijzondere nalatenschap te beheren. Naast Bakker hebben wethouder H. M. van der Veen-Kruit en notaris H. Prins uit Exloo zitting in het bestuur van de stichting. Het is hun taak om een passende bestemming voor het geld te vinden.
Aukje Wolf werd op 5 maart 1926 geboren in Odoorn en woonde vrijwel haar hele leven in Valthermond. Ze is altijd verpleegster geweest, maar legde zich vanaf haar vijftigste geheel toe op de verzorging van haar ouders. „Daarin heeft ze haar verdere levenstaak gezien”, aldus Bakker. „Met andere mensen had ze nauwelijks meer contact. Ze deed haar boodschappen, maar kwam verder vrijwel niet buiten de deur. Pas toen het met haar achteruitging, zocht ze langzaam toenadering tot de buren. Die deden de laatste jaren veel boodschappen voor haar.”
Familie in Valthermond had Aukje niet meer. Er woonde een nicht in Stadskanaal, maar dat was het dan. De laatste twee jaar van haar leven woonde ze in een verzorgingshuis in Emmen. Daar is ze op 9 juli 2004 overleden.
De gemeente keek wel even op toen ze hoorde van de erfenis. Bakker: „Ja, zoiets overkomt je niet iedere dag. Het was een behoorlijke verassing. Na haar overlijden werden verschillende mensen door de notaris direct op de hoogte gebracht van de gift. Toen ben ik gevraagd als bestuurslid van de Stichting Aukje Wolf.” Cor Bakker is ook voorzitter van de Stichting Dorpsbelangen Valthermond en heeft in die hoedanigheid zitting in het bestuur.
De vraag is nu wat er precies met de onverwachte gift moet gebeuren. De stichting heeft aan de inwoners van het dorp gevraagd voorstellen in te dienen voor de besteding van het geld. Er zijn al heel wat suggesties binnengekomen, aldus Bakker. Ze lopen uiteen van het idee om rododendrons te planten langs de gedempte vaart tot een uitgewerkt plan van een 12-jarige inwoner van het dorp voor de aanleg van een skatebaan.
„Het zal waarschijnlijk iets daar tussenin worden”, zegt Cor Bakker. „Aukje Wolf heeft aangegeven dat groenvoorziening in ruimere zin opgevat mag worden dan enkel het planten van boompjes. De aanleg van speelplaatsen valt er ook onder. De normale groenvoorziening hoort bovendien al tot het reguliere takenpakket van de gemeente. Daar is een budget voor.”
Wolf stelde de notaris voor om een parkje te laten aanleggen onder de naam Aukje Wolfpark. Dat voorstel wordt ook meegenomen, hoewel er wel wat haken en ogen aan zitten. „Dat is natuurlijk een mooi plan, maar er moet ook gedacht worden aan het onderhoud. We kunnen wel een parkje aanleggen voor het geld, maar we zadelen de gemeente dan ook tot in lengte van jaren op met de verzorging ervan. Daar gaat veel geld in zitten. We proberen dus iets te vinden dat onderhoudsvriendelijk is. Half januari willen we de knoop doorhakken.”
Is Valthermond zo kaal dat er nodig wat groen moet komen? „Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Er zijn geen parken bijvoorbeeld, maar dat ligt ook aan het type bebouwing. Valthermond is een zeer langgerekt dorp, dat zich over 8 kilometer uitstrekt langs een deels gedempte vaart. De bebouwing aan het noordelijke deel van de vaart heet vanouds het Noorderdiep, aan het zuidelijke deel het Zuiderdiep. Het is landbouwgebied, dus er is groen genoeg. We leven hier buiten. Het is een prachtig gebied.”
Op zoek naar het verhaal achter opvallende berichtjes van het afgelopen jaar. Donderdag deel 7 in een serie.