Chemische industrie wil verduurzamen maar ook overleven
De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) vindt het „verstandig” dat het kabinet in de miljoenennota inzet op verduurzaming. Wel zijn er zorgen over de concurrentiepositie van Nederlandse chemische productiebedrijven als gevolg van de energiecrisis. „Het gaat nu om overleven en verduurzamen tegelijk”, betoogt VNCI-voorzitter Paul de Krom.
Volgens de vereniging zou het kabinet meer gebruik moeten maken van Europese steun zodat bedrijven op korte termijn het hoofd boven water houden. Zo pleit de vereniging voor gunstige leningsvoorwaarden of gedeeltelijke compensatie van de hoge energiekosten.
De hoge energieprijzen spelen ook de chemische industrie parten. Eerder schroefde de Duitse sector daarom al de productie terug. Verwacht wordt dat dat de Duitse chemiesector dit jaar daardoor met 5,5 procent zal krimpen. Hoeveel Nederlandse chemiebedrijven hun productie verminderen vanwege oplopende energiekosten is niet bekend. Over die gegevens beschikt de VNCI niet, liet een woordvoerder van de vereniging eerder weten.
Bij de aanpak van de huidige energiecrisis moet het kabinet de klimaatdoelen niet uit het oog verliezen. Het VNCI roept de overheid dan ook op „randvoorwaarden” te creëren „die zorgen dat de klimaattransitie op lange termijn uitvoerbaar blijft en help bedrijven daar waar nodig op korte termijn door deze energiecrisis heen.”
Volgens De Krom investeren chemiebedrijven namelijk veel in verduurzaming. „Een sterke overheid als partner is hierbij essentieel: om innovatie verder aan te jagen, kansrijke technologieën te ondersteunen en de benodigde infrastructuur te realiseren.”