Inzamelactie voor Azië breekt record
De inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië heeft in twee dagen tijd 2,7 miljoen euro opgeleverd. Voorzover na te gaan, is het voor het eerst dat er in de eerste twee dagen van een actie zo veel geld binnenkwam.
De meest succesvolle nationale actie tot nu toe was in 1999 voor vluchtelingen in Kosovo. De opbrengst bedroeg toen bijna 52 miljoen euro. SHO heeft niet kunnen terugvinden hoeveel er destijds de eerste twee dagen binnenkwam.
Zondagavond opende de SHO giro 555 voor hulp aan Azië, sinds maandagavond zendt het samenwerkingsverband televisiespotjes uit. Met de financiële bijdragen uit Nederland zijn lokale organisaties al dagen actief met noodhulp.
Dinsdag vertrokken de eerste vliegtuigen met hulpgoederen naar het rampgebied, zo liet de woordvoerder woensdag weten. De mensen daar hebben volgens de SHO vooral behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, medicijnen en onderdak.
Ook de Publieke Omroep en de commerciële zenders RTL4 en SBS6 hebben de handen ineengeslagen voor een fondswervende tv-actie voor de slachtoffers. De uitzending is volgende week donderdag op alle deelnemende zenders vanaf 18.30 uur. De bedoeling is zo veel mogelijk geld in te zamelen voor het landelijk gironummer 555. Het programma bevat onder meer speciale edities van reguliere programma’s zoals Hart van Nederland.
Samenwerking tussen de publieke zenders en de commerciële omroepen is niet nieuw. Ze werkten eerder samen bij inzamelingsacties na grote buitenlandse natuurrampen, zoals in 1999 na de aardbeving in Turkije en in 1998 na de orkaan Mitch in Midden-Amerika. In 1999 had een gezamenlijke actie plaats voor oorlogsslachtoffers in Kosovo.
De commerciële radiostations zijn woensdag begonnen met een sms-actie. Luisteraars die het woord GEEF sms’en naar nummer 2020, doneren daarmee 1,50 euro aan giro 555 van de SHO.
De gemeente Hoorn heeft woensdag 1 euro per inwoner overgemaakt naar giro 555. Het gaat om een totaalbedrag van 68.000 euro, liet de gemeente weten. Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn roept alle andere gemeenten in Nederland op het voorbeeld te volgen. „Als alle gemeenten dat doen, dragen ze gezamenlijk ruim 16 miljoen euro bij”, aldus het college in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De internationale ontwikkelingsorganisatie Plan liet vanochtend weten te beschikken over een bedrag van 1 miljoen dollar voor de getroffen gebieden. „Het geld is afkomstig uit de jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en uit legaten”, aldus een woordvoerder.