SP’er Kox ontkent beschuldiging spionage
Is SP-senator Tiny Kox een spion van Rusland? Hij ontkent in alle toonaarden. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) maakt een opmerkelijke draai over de vrijheid van onderwijs.
Onderzoeksjournalisten beschuldigen SP-senator Tiny Kox van banden met Russische geheime diensten. Het onderzoekscollectief van de Russische dissident Michail Chodorkovski heeft de hand gelegd op documenten van de Russische spion Valeri Levitski. Laatstgenoemde werkte onder de dekmantel van de consul-generaal in het Franse Straatsburg, de vestigingsplaats van de Raad van Europa. Kox is sinds begin dit jaar voorzitter van deze verdragsorganisatie, die de democratie en de mensenrechten in Europa bewaakt. Volgens spion Levitski kon Kox „het regelen” als het Kremlin iets wilde.
Kox verwerpt de beschuldigingen in alle toonaarden. Hij ziet de publicaties als een poging om de Raad van Europa te beschadigen en de aandacht af te leiden van de oorlog in Oekraïne.
Wat waar is van de aanklachten, valt lastig te achterhalen. Feit is wel dat Kox dit voorjaar het initiatief nam om Rusland uit de Raad van Europa te zetten vanwege de inval in Oekraïne. Om echt te weten of Kox uit de hand van Moskou at, daarvoor is meer onderzoek nodig. Dat zal er na deze affaire ongetwijfeld komen.
Onderwijsvrijheid
Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) vindt dat de vrijheid van onderwijs niet meer werkt. Haar ideaal is een open en vrije samenleving waarin kinderen van allerlei sociale klassen met elkaar op een school zitten. In de verzuilde samenleving van enkele decennia geleden was dat het geval. Daar zaten kinderen van armen en rijken bij elkaar in de klas. Ze deelden wel dezelfde levensovertuiging.
Volgens haar doen bemiddelde ouders er anno 2022 alles aan om kinderen op een school te plaatsen „die precies aansluit bij hun eigen bubbel.” In het dagblad Trouw van afgelopen zaterdag maakt Verbeet, die als Kamerlid de vrijheid van onderwijs verdedigde, haar ommezwaai wereldkundig.
Misschien dat de politica, die als Kamervoorzitter zeer gewaardeerd werd, toch nog eens enkele rapporten van de Onderwijsraad moet lezen. Die concludeert dat er geen duidelijk verschil is tussen bijzondere en openbare scholen als het gaat om hun aandeel in de segregatie in het onderwijs. De scheidslijn wordt gemarkeerd door ‘lager’ en ‘hoger’ opgeleid en ‘arm’ en ‘rijk’. Die loopt dwars door openbare en bijzondere scholen heen. Hoe de school is samengesteld, hangt vooral af van de buurt waarin deze staat.
In de rubriek Parlementvaria beschrijft de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.