Zeker vijf Nederlanders omgekomen bij ramp
De vloedgolven na de zeebeving in de Indische Oceaan hebben het leven geëist van zeker vijf Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte woensdag bekend dat vier mensen zijn omgekomen in Thailand en een persoon in Sri Lanka.
In Nederland komen de acties voor Azië op gang. Op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is in twee dagen tijd 2,7 miljoen euro gestort. Voorzover na te gaan kwam er niet eerder in de eerste twee dagen van een actie zoveel geld binnen. De Publieke Omroep en de commerciële zenders RTL4 en SBS6 hebben de handen ineengeslagen voor een tv-actie voor de slachtoffers. De uitzending is volgende week donderdag. Op Nederland 2 wordt donderdagavond het programma De ramp in Azië van de actualiteitenrubrieken Netwerk, NOVA en Twee Vandaag samen met de NOS uitgezonden.
Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de zeebeving in Zuid-Azië zal zeker nog verder oplopen, zei de Nederlandse ambassadeur in Thailand Pieter Marres. De ambassadeur noemde het „onontkoombaar" dat er slachtoffers uiteindelijk onvindbaar zullen blijven.
Het Thaise ministerie voor Rampenbestrijding meldde dat ten minste negen toeristen uit Nederland de ramp niet hebben overleefd. Buitenlandse Zaken onderzoekt die melding. Het is van groot belang om 100 procent zekerheid te hebben over iemands dood, zei voorzitter U. Rosenthal van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Bovendien moet het ministerie nabestaanden van het slachtoffer op de hoogte brengen en dat kost tijd.
Rosenthal verwacht dat autoriteiten grote moeite hebben nabestaanden te vinden omdat veel mensen met vakantie zijn. Bovendien is het volgens hem moeilijk om vermiste landgenoten te traceren in de getroffen gebieden. „Probeer maar eens rugzaktoeristen op te sporen", aldus de voorzitter.
Reisorganisaties TUI en Hotelplan hebben alle klanten in de rampgebieden weten te bereiken. Thomas Cook heeft contact gehad met de meeste van de vijftig aanvankelijk vermiste Nederlanders in Sri Lanka, de Maldiven en Thailand. Slechts een enkele vakantieganger heeft zich nog niet gemeld. De touroperator had ongeveer tweehonderd klanten in de rampgebieden. TUI had 156 reizigers in de landen.
Bij de opsporing van slachtoffers maken medewerkers van de ambassades en consulaten gebruik van „alle mogelijke middelen om het plaatje compleet te krijgen", aldus Buitenlandse Zaken. Ze bellen en gaan langs bij lokale autoriteiten, ziekenhuizen en collega’s van andere landen.
Op verzoek en op kosten van het ministerie zijn 28 specialisten naar de regio gestuurd die drie rampenidentificatieteams (RIT’s) kunnen vormen. Waarschijnlijk vertrekt één team naar Sri Lanka.
Het ministerie en de ANWB werken nauw samen bij de hulpverlening aan Nederlanders in Azië. De ANWB, die dit halfjaar de coördinerende alarmcentrale is, richt zich vooral op zaken die in verzekeringspolissen geregeld zijn, de andere problemen zijn voor de overheid.
Het ministerie speelt vanuit Den Haag en in de getroffen landen een speciale coördinerende rol, omdat Nederland tot 1 januari voorzitter is van de Europese Unie. Het gaat daarbij om zaken als „wie doet wat, stuurt wat waarheen en heeft welke expertise."
Premier Balkenende heeft woensdag namens de EU de regeringsleiders van Indonesië, Thailand en Sri Lanka zijn medeleven betuigd. Balkenende zegde hen hulp toe om de noodsituatie het hoofd te bieden.
Met financiële bijdragen uit Nederland zijn lokale organisaties al actief met noodhulp. Het Rampen Identificatie Team (RIT) en een groep van drie ANWB-hulpverleners kwamen woensdag aan op Phuket. Op het eiland liggen ongeveer dertig Nederlanders in ziekenhuizen. Een vierde medewerker van de ANWB zoekt op het vasteland van Thailand naar nog niet-geregistreerde Nederlanders. IDA Foundation - een non-profit groothandel in medicijnen en medische hulpmiddelen - stuurde via het Duitse Düsseldorf een zending medische noodpakketten naar Sri Lanka.
Ook acties om geld in te zamelen komen van de grond. Zo zijn commerciële radiostations een sms-actie begonnen. Luisteraars die het woord GEEF sms’en naar nummer 2020, doneren daarmee 1,50 euro aan giro 555 van de SHO. De gemeente Hoorn heeft per inwoner een euro overgemaakt op het gironummer.