Saxo Bank onderzoekt mogelijkheden beursgang op Damrak
Saxo Bank onderzoekt samen met de zogeheten spac Disruptive Capital Acquisition Company (DCAC) de mogelijkheden om een beursnotering van Saxo Bank op Euronext Amsterdam te verkrijgen. DCAC is een lege beurshuls die al een notering heeft op Beursplein 5.
De voorgestelde samenvoeging van de twee bedrijven zou een verkoop van bestaande aandelen van Saxo Bank aan DCAC omvatten. Er worden dus geen nieuwe aandelen door Saxo Bank uitgegeven. Na samenvoeging zal DCAC worden opgeheven en gaat de beursnotering over naar Saxo Bank.
Het doel van de mogelijke beursgang van Saxo Bank, die enkele jaren geleden BinckBank overnam, is om de aandeelhoudersbasis te diversifiëren, het profiel van de bank te vergroten en de groeistrategie verder te versnellen. De aandeelhouders van Saxo Bank, Geely Financials Denmark en Sampo, zijn van plan een beperkt deel van hun aandelenbezit te verkopen. Een van de aandeelhouders van DCAC is Kari Stadigh, die ook voorzitter is van Saxo Bank.
Bepaalde leden van de raad van bestuur en het senior managementteam van Saxo Bank, waaronder de oprichter en topman Kim Fournais, zijn van plan om naast DCAC extra aandelen te kopen, mocht de bedrijfscombinatie doorgaan.
De potentiële transactie waardeert de uitstaande aandelen van Saxo Bank op minstens 2 miljard euro. Er is echter nog geen bindende overeenkomst aangegaan en er kan geen garantie worden gegeven dat een bedrijfscombinatie of beursnotering van Saxo Bank zal worden gerealiseerd.
Wanneer het onderzoek naar de samenvoeging met DCAC is afgerond en Saxo Bank een beursnotering krijgt kon topman Fournais van Deense beleggingsbank nog niet zeggen. „Die zaken vergen tijd. Het ging ons er nu vooral om de intentie van een beursnotering aan te kondigen.”
Dat Saxo Bank Amsterdam heeft gekozen voor een notering en niet thuisland Denemarken, heeft volgens de topman te maken met de goede reputatie van de Amsterdamse beurs en het feit dat noteringen hier in euro’s zijn. Het hoofdkantoor blijft echter in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het feit dat Saxo-voorzitter Stadigh betrokken is bij DCAC speelde volgens Fournais geen grote rol. „We hebben ook met andere partijen gesproken, maar DCAC is speciaal opgericht met als doel financiële partijen over te nemen.”
Fournais, die zelf een belang heeft van ruim 27 procent in Saxo, verwacht dat Geely Financials Denmark, een onderdeel van het Chinese autoconcern Geely, ook na de deal grootaandeelhouder zal blijven. Deze partij heeft nu een meerderheidsbelang van iets meer dan 50 procent in handen.