”Gezicht op Rhenen” blijft in Rhenen
Een fondsenwervingsactie is geslaagd. ”Gezicht op Rhenen” van landschapschilder Jan van Goyen is voor 350.000 euro eigendom van Stadsmuseum Rhenen.
Maar liefst 28 schilderijen vervaardigde Jan van Goyen (1596-1656) van de Utrechtse stad Rhenen. In collecties van musea overal ter wereld zijn die werken te zien, maar niet in Rhenen. Met hulp van nationale fondsen kan Stadsmuseum Rhenen nu ”Gezicht op Rhenen” uit 1649 verwerven. „Rhenen heeft goud binnen”, zegt directeur Maike Woldring verheugd.
Een felicitatie waard dus?
„Absoluut. We hoeven niet meer naar een museum in het buitenland om een ‘Van Goyen’ van de stad te zien. Het is volgens experts ook nog eens Van Goyens mooiste schilderij van Rhenen.”
Waar komt het werk vandaan?
„Uit een privécollectie in Berlijn. Vorig jaar kregen we onverwacht de buitenkans om ”Gezicht op Rhenen” tijdelijk tentoon te stellen. Niet lang daarna gaven de eigenaars ons tot eind dit jaar het exclusieve recht op aankoop. Een uitdaging van jewelste voor een klein museum. Tal van deskundigen uit de museumwereld waren het met ons eens: dit schilderij –officieel ”Gezicht op Rhenen vanuit het zuidwesten”– moeten we behouden voor Rhenen en voor Nederland.”
En dat is gelukt…
„We hebben intensief genetwerkt, relaties en vrijwilligers haalden alles uit de kast, inwoners van Rhenen gaven gul. Grote nationale fondsen maakten de forse klus af: de Vereniging Rembrandt verstrekte 187.000 euro, meer dan de helft van de aankoopsom, het Mondriaan Fonds 85.000 euro.”
En nu?
„Het schilderij wordt het startpunt van een nieuw deel van de vaste presentatie: ”Rhenen, lieveling van meester-schilders”. Rhenen had een belangrijke plek in de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. Dat de stad grote aantrekkingskracht had op Van Goyen, Rembrandt, Cuyp, Van Ruisdael en Saenredam is te weinig bekend. Rhenens troeven waren het prachtige silhouet, de mooie ligging aan de rivier en tegen de Utrechtse Heuvelrug en het immense, later afgebroken Zomerpaleis van koningspaar Frederik V van de Palts en Elizabeth Stuart. Dankzij dit schilderij kan ons museum dat gouden verhaal van Rhenen met glans gaan vertellen.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws