Koningin Elizabeth overgebracht naar Londen
Tienduizenden mensen stonden dinsdagavond in de regen om een glimp op te vangen van de verlichte rouwauto die de kist met het lichaam van de Britse koningin Elizabeth II naar haar paleis in Londen bracht.
Koning Charles was inmiddels terug uit Noord-Ierland, waar de situatie gespannen is.
Een militair vliegtuig bracht het lichaam van de 96-jarige vorstin over vanuit het Schotse Edinburgh. Daar had ze opgebaard gestaan in de kathedraal St. Giles.
In Buckingham Palace stonden de volwassen leden van de koninklijke familie te wachten. Prinses Anne kwam met het vliegtuig mee en bracht na afloop een verklaring uit: „Het was een eer en een voorrecht om haar te mogen vergezellen op haar laatste reizen.”
De kist stond een nacht opgesteld in de Bow Room. Deze woensdag is hij in een processie door Londen naar het parlementsgebouw gebracht. Belangstellenden hebben vier dagen de gelegenheid langs de baar in Westminster Hall te lopen en Elizabeth de laatste eer te bewijzen. Er worden honderdduizenden mensen verwacht.
Vlucht gevolgd
De vlucht waarmee de kist van Edinburgh naar Londen werd gebracht, is de meest gevolgde vlucht ooit. Volgens de website Flightradar24 keken online meer dan 5 miljoen mensen live mee op de kaart. Dat hadden er nog een miljoen meer kunnen zijn, maar de website kon de drukte eerst niet aan.
Het vorige record was pas ruim een maand oud. Begin augustus volgden 2,2 miljoen mensen de vlucht van voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die naar Taiwan afreisde voor een omstreden bezoek.
Noord-Ierland
Koning Charles III en zijn vrouw Camilla onderbraken hun reis langs de delen van het Verenigd Koninkrijk. Van Schotland waren ze naar Noord-Ierland gegaan. Vrijdag gaan ze naar Wales.
In het kasteel Hillsborough bij hoofdstad Belfast bood het Noord-Ierse parlement het koningspaar condoleances aan. Charles sprak er met de vicepresident van Sinn Fein. Deze republikeinse partij is voor hereniging van Noord-Ierland met Ierland. Sinds de verkiezingen van mei is ze voor het eerst de grootste fractie in het parlement. Sinn Fein heeft opgeroepen tot respect voor de koningin, maar zal geen afgevaardigden sturen naar diensten of ceremonies die met de troonsbestijging van Charles te maken hebben. Die zouden alleen voor mensen zijn die trouw zijn aan de kroon. Sinds de brexit en de bijbehorende speciale handelsregels voor Noord-Ierland ligt de relatie met het Verenigd Koninkrijk nog meer onder vuur.
De voorzitter van het parlement wees op de wijze waarop de overleden koningin het contact met dit landsdeel warm hield, met „een bezoek, een handdruk of het spreken van paar woorden Iers.” Charles zei in zijn toespraak dat hij zich wil inzetten voor „het welzijn van alle inwoners van Noord-Ierland.”
Na de bijeenkomst vertrok het koningspaar naar de kathedraal St. Anne’s in Belfast om een herdenkingsdienst bij te wonen. Naast de leiders van Noord-Ierland waren daar ook de president en Taoiseach (premier) van Ierland aanwezig. Die zaten naast en achter de Britse premier Liz Truss.
Als nieuwe koning bezoekt Charles alle vier delen van het Verenigd Koninkrijk om zich voor te stellen als het nieuwe staatshoofd. Eerder werd hij al ontvangen door het Britse en Schotse parlement, vrijdag reist de koning af naar Wales.
Niet welkom
Maandagochtend om 11 uur (12 uur Nederlandse tijd) is er een rouwplechtigheid in Westminster Abbey, waarna de staatsbegrafenis plaatsheeft in een kapel van het kasteel in Windsor. Er worden zo’n vijfhonderd hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld verwacht, maar vertegenwoordigers van Rusland, Wit-Rusland en Myanmar (Birma) zijn niet uitgenodigd, melden bronnen binnen de Britse regering. Iran zou alleen op ambassadeursniveau mogen worden vertegenwoordigd.
Het Kremlin maakte vrijdag, een dag na het overlijden van de vorstin, al bekend dat president Poetin niet naar de uitvaart gaat. Dat was opvallend genoeg nog voordat er details over de begrafenis waren meegedeeld. De Britse regering stelt zich hard op tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Wit-Rusland ligt internationaal onder vuur omdat het Rusland gelegenheid bood via Wit-Rusland Oekraïne binnen te vallen. Myanmar wordt bekritiseerd vanwege de slechte behandeling van de Rohingya-moslimminderheid en omdat er vorig jaar een militaire staatsgreep plaatsvond.