Buitenland

Aanhangers Joesjtsjenko blokkeren regeringsgebouw

Honderden aanhangers van de Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko hebben met een blokkade voor het gebouw van de Oekraïense regering woensdag voorkomen dat premier Viktor Janoekovitsj er een kabinetsvergadering kon houden. Volgens de aanhangers van Joesjtsjenko is de regering van Janoekovitsj illegaal omdat het Oekraïense parlement haar begin deze maand met een motie van wantrouwen wegstemde. Ze eisen bovendien dat de premier eindelijk erkent dat hij de presidentsverkiezingen heeft verloren.

AP
29 December 2004 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:03

De aanhang van Joesjtsjenko trok woensdagochtend naar het regeringsgebouw na een oproep van hun leider op de avond ervoor. Rond 10.00 uur, het tijdstip waarop de geplande kabinetsvergadering had moeten beginnen, stonden er zo’n duizend demonstranten van de oppositie rond het gebouw, waar zij de auto’s van regeringsfunctionarissen tegenhielden.

Toen bleek dat de demonstranten absoluut niemand het gebouw in zouden laten, maakte regeringswoordvoerster Irina Lobanova bekend dat de geplande vergadering niet door zou gaan. De meeste demonstranten vertrokken daarop weer. Er waren wel geruchten dat Janoekovitsj zijn kabinet later op een andere plaats buiten Kiev alsnog bijeen zou laten komen, maar de aanhangers van Joesjtsjenko verklaarden dat zij die vergadering niet zouden blokkeren.

‘Wij hebben vandaag niet de ministerraad tegengehouden. We hebben maar één man tegengehouden: Viktor Janoekovitsj’, zei parlementslid Joeri Loetsenko van de Socialisten, die deel uitmaken van de oppositie. Volgens hem is de demonstranten verzekerd dat Janoekovitsj deze week niet meer zal proberen zijn kantoor binnen te komen.

Oekraïense wetten stellen dat de premier binnen zestig dagen na een motie van wantrouwen, die op 1 december werd aangenomen, zijn ontslag moet indienen bij de president. Janoekovitsj heeft dat nog steeds niet gedaan.

Volgens de voorlopige einduitslag van de verkiezingen van zondag die de kiesraad dinsdag publiceerde, heeft Joesjtsjenko 2,3 miljoen stemmen meer gehaald dan Janoekovitsj. Maar de uitslag is pas officieel als alle klachten over het verloop van de verkiezingen zijn afgewezen. Janoekovitsj tekende dinsdagavond bij het Hooggerechtshof op vier verschillende punten beroep aan tegen de verkiezingsuitslag. Het hof maakt later woensdag bekend of het de klachten van Janoekovitsj in behandeling neemt.

De premier beweert dat zo’n 4,8 miljoen mensen hun stem niet hebben uitgebracht vanwege een door Joesjtsjenko voorgestelde wijziging in de kieswet die het veel invalide en bejaarde kiezers verbood thuis hun stem uit te brengen. De wijziging, die was bedoeld om fraude te voorkomen, werd goedgekeurd door het parlement, maar vervolgens ter elfder ure weer afgewezen door het hooggerechtshof. Volgens Janoekovitsj zijn veel mensen er te laat achter gekomen dat ze toch thuis mochten stemmen en hebben ze daarom niet gestemd.

Zowel scheidend president Leonid Koetsjma als de Raad van Europa heeft beide kandidaten opgeroepen de uitslag van de verkiezingen te accepteren en niet opnieuw in beroep te gaan. Rusland, dat steeds pal achter de kandidatuur van Janoekovitsj heeft gestaan, stelde zich heel anders op. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken verklaarde dinsdagavond dat de presidentsverkiezingen net zo frauduleus zijn verlopen als de wegens grootschalige onregelmatigheden ongeldig verklaarde tweede ronde van 21 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer