De gevangenis van Job gewend
Job ging door diepe dalen heen. Alles verloor hij wat hij had. Zijn plaag was zwaar, hij werd beproefd. Zelfs al het zand aan zee woog niets in vergelijking met zijn verdriet. Een tranenvloed, een jammerklacht.
Aan het einde van het Bijbelboek Job is er een wonderlijke wending. Al Jobs broers, zussen en bekenden komen naar zijn huis. Ze geven hem allemaal een geldstuk en een gouden ring. Job wordt rijk gezegend.
Het is deze Bijbelse geschiedenis die afgebeeld is op het zeventiende-eeuwse werk ”De triomf van Job”, van de Italiaanse kunstschilder Guido Reni (1575-1642). Het schilderij, in olieverf op canvas, is gemaakt tussen 1622 en 1636. De stijl is duidelijk die van de barok. Realistisch, met veel contrast tussen licht en donker: het zogenoemde clair-obscur.
De lotgevallen van het schilderij zijn niet minder dramatisch. Bijna was het verloren gegaan bij de brand van 15 april 2019 in de Notre-Dame van Parijs. Daar hing het doek, eigendom van de Franse staat, in de noordelijke toren. Het schilderij is meer dan 4 meter hoog en bijna 3 meter breed. Zie dat maar eens snel te evacueren. Uiteindelijk bleven de toren en het kunstwerk gespaard, maar het was kantje boord.
Rookschade is er waarschijnlijk wel. Op dit moment wordt ”De triomf van Job” met veel zorg en aandacht gerestaureerd, ergens aan de rand van Parijs. Een keer ten goede.