Nieuw voedselprobleem dreigt na Indiase ingreep op rijstmarkt
De wereldwijde marktprijzen voor rijst dreigen sterk te stijgen na maatregelen waarmee India de export ervan aan banden heeft gelegd. Vanwege de droogte in het land hebben rijstboeren dit jaar minder kunnen inzaaien, waarna de Indiase regering een heffing van 20 procent invoerde op de export van bruine en witte rijst. De verkoop van gebroken rijst aan het buitenland is verboden.
India is veruit de grootste exporteur van rijst ter wereld en goed voor 40 procent van de internationale handel in de graansoort. Het overheidsingrijpen veroorzaakt „ernstige verstoringen” in de mondiale toevoer van rijst, zegt Sabrin Chowdhury, hoofdanalist voor grondstoffenmarkten bij marktonderzoeker Fitch Solutions. Volgens haar zullen de prijzen hierdoor de hoogte in schieten.
Dat is slecht nieuws voor landen die voor hun rijst vooral op import zijn aangewezen. De rijstsoorten waarvan India de export nu beperkt, gaan vooral naar landen in Azië en Afrika. Inkopers zullen nu vaker rijst halen uit Thailand en Vietnam. Maar de prijzen in die belangrijke exportlanden liggen hoger dan in India en zullen waarschijnlijk verder stijgen door de toegenomen vraag, verwacht Chookiat Ophaswongse, honorair voorzitter van de Thaise vereniging van rijstexporteurs. „Deze beslissing zal een wereldwijde prijsstijging voor rijst veroorzaken”, zegt hij. „Een heffing van 20 procent is een grote ingreep.”
In 2007 en 2008 veroorzaakten India en Vietnam een wereldwijde voedselcrisis door de export van rijst aan banden te leggen. Paniek over de mogelijke tekorten stuwden de prijs voor een ton rijst tot boven de 1000 dollar, ruim het dubbele van de prijs nu.
Rijstboeren in veel landen hebben dit jaar last van de droogte. Behalve die in India lijdt ook de Chinese oogst onder de hitte. Europa stevent af op de slechtste oogst van gewassen sinds 1995 en 1996 door extreem lange periodes van droogte in Italië en Spanje.
Eerder dit jaar schoten de graanprijzen hard omhoog door de Russische inval in Oekraïne, wat tot zorgen over honger in Afrika en het Midden-Oosten leidde. Die twee landen zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde export van tarwe en andere graansoorten, maar Oekraïens graan kon door blokkades van havens het land amper uit. Deze zomer sloten de landen een akkoord waardoor schepen met Oekraïens graan weer kunnen varen, waardoor de marktprijzen voor graan weer wat daalden.