Dodental zeebeving stijgt dramatisch
De omvang van de natuurramp in Azië lijkt met het uur groter te worden nu hulpverleners geïsoleerde kustgebieden beginnen te bereiken. Het dodental van de vloedgolven veroorzaakt door een zeer krachtige aardbeving nadert inmiddels de 70.000. Vooral de Indonesische autoriteiten moeten het dodencijfer voortdurend naar boven bijstellen.
De Indonesische vice-president Kalla zei woensdagmorgen dat het dodental in de zwaar getroffen provincie Atjeh zeker de 40.000 zal bereiken. Het ministerie van Sociale Zaken in Jakarta sprak eerder over 30.057 doden, maar functionarissen waarschuwen dat het cijfer verder zal oplopen zodra hulpverleners afgelegen buitengebieden bereiken.
Reizen is drie dagen na het natuurgeweld moeizaam door een tekort aan voertuigen, vernielde of moeilijk begaanbare wegen en ingestorte bruggen. De Indonesische marine is ingezet om contact te maken met hele steden en dorpen waar nog niets van vernomen is. In Atjeh is een ernstig tekort aan voedsel, schoon water, medicijnen en andere hulpgoederen.
De noodhulpoperaties aan de door vloedgolven getroffen gebieden in de Indonesische provincie Atjeh worden nog maanden voortgezet. Daarna zal de wederopbouw nog zeker vijf jaar in beslag nemen, aldus functionarissen woensdagmorgen.
Ook andere zwaar getroffen landen moeten de cijfers bijna per uur corrigeren. In Sri Lanka zijn zeker 21.715 mensen omgekomen. Eerder gingen de autoriteiten in Colombo nog uit van ruim 18.000 doden. India gaat uit van minstens 12.419 doden. Vooral de provincie Tamil Nadu en de Andaman- en de Nicobareilanden in de Golf van Bengalen zijn zwaar getroffen.
De doden worden in de getroffen landen in massagraven gestopt uit angst voor het uitbreken van ziektes. Vervuild water vormt echter de grootste dreiging voor de uitbraak van epidemieën zoals tyfus, diarree en cholera. Ziekenhuizen in de regio zijn onvoldoende uitgerust of verwoest. Zo werden in Sri Lanka drie ziekenhuizen volledig van de kaart geveegd.
Een grote stroom hulp komt intussen op gang. Twee Amerikaanse oorlogsschepen met 15.000 militairen en hulpgoederen stomen op naar het rampgebied. Het land beloofde nog eens 20 miljoen dollar extra noodhulp boven op de eerder toegezegde 15 miljoen. Volgens de VN-coördinator belast met rampenhulp, Jan Egeland, zijn er echter „enkele miljarden” nodig.
In Thailand lijken vooral buitenlandse toeristen het slachtoffer te zijn van de overstromingen. Volgens het Thaise ministerie voor Rampenbestrijding zijn 473 buitenlanders door de tsunami’s omgekomen. Nog 4100 mensen worden vermist, onder wie veel buitenlanders.
India weigert voorlopig buitenlandse hulp voor de slachtoffers van de vloedgolven omdat het land over „voldoende hulpmiddelen” beschikt, aldus een regeringsfunctionaris woensdagmorgen. We kunnen de situatie op dit moment goed aan, zei hij.
India wordt overspoeld met „genereuze aanbiedingen voor hulp” van onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Japan, zei de bron, die anoniem wilde blijven. „We beschikken nu over voldoende middelen, maar zullen niet aarzelen om hulp te vragen als het later nodig blijkt”, zei de functionaris.