Behangsels gevonden uit 18e eeuw in Portugese Synagoge Amsterdam
In verborgen tussenruimtes in de Portugese Synagoge in Amsterdam zijn onverwacht twee linnen behangsels uit de 18e eeuw gevonden, meldt de synagoge donderdag. Het is niet duidelijk wanneer de behangsels daar zijn weggelegd, „alles wijst erop” dat ze anderhalve eeuw onopgemerkt zijn gebleven.
De twee behangsels zijn aangetroffen tijdens werkzaamheden in de synagoge. Het eerste lag verfrommeld in een holle ruimte boven in de zogenoemde hechal, de grote kast waarin de Thorarollen worden bewaard. Ook vond het restauratieteam een tussenruimte verborgen onder een dikke stoflaag. Daar lag het tweede behangsel.
Het eerste behangsel is geschilderd, met een donkergroene achtergrond, een gevlochten patroon en vensters in de vorm van wolken. Afwisselend zijn vogels en bloemen hierop afgebeeld. „Door de donkere achtergrond en de exotisch ogende beelden lijkt het geïnspireerd op oosters lakwerk”, aldus de synagoge. Er zijn geen vergelijkbare voorbeelden bekend en volgens de synagoge wijst het erop dat het uit de periode 1740-1760 komt.
Het tweede is een fluweelachtig linnen behangsel. Het patroon is geïnspireerd op ontwerpen van Daniël Marot, een invloedrijke ontwerper in ons land, geboren in Parijs in 1660 of 1661. Roodbruine wolpluis op grijs-wit linnen vormt een symmetrisch patroon, met rode, gele en groene tussenvlakken.
„Beide behangsels zijn zeker van Nederlandse makelij”, stelt de synagoge. Restauratiearchitect Frederik Franken heeft contact opgenomen met specialisten op het gebied van historische behangsels.