Moerkapelle wil gezellige jaarwisseling
Het lijkt aankomende jaarwisseling weer goed te gaan in Moerkapelle. Net als vorig jaar mag er een gecontroleerd vuur komen op de belangrijkste kruising van het dorp. In 2002 mocht dat niet en kwam het Zuid-Hollandse dorp in opstand. „Zoals vroeger zal het nooit meer worden. ’k Vind er geen moer meer aan”.
Vrijdagavond. Op de beruchte kruising van Dorpsstraat, Bredeweg, Noordeinde en Moerkapelse Zijde is het rustig. Ook in het café op de hoek is het nog niet druk. Vier jongens in de leeftijd van 18 tot 22 willen best iets vertellen over de jaarwisselingen, mits hun namen niet in de krant komen. „Nee, ook geen voornamen. Die worden toch alleen maar misbruikt.”
Een vreugdevuur op het kruispunt hoort bij Moerkapelle. „Mijn ouders maakten het in 1960 al mee. Maar in 2002 mocht het plotseling niet meer. Er waren nieuwe appartementen bij het kruispunt gebouwd en die zouden gevaar lopen. Alles werd afgezet met hekken en overal liepen breedgeschouderde gasten met oortelefoontjes in.”
Ondanks de grote politie-inzet ging het toch mis. De jongeren trokken van kruispunt naar kruispunt en ontstaken overal brandjes. De mobiele eenheid (ME) achtervolgde hen. „We hebben wat afgerend.” Na de aanhouding van een verdachte ging het mis. De jeugd keerde zich massaal tegen de politie. Drie ME’ers raakten aan hun benen gewond door een zware vuurwerkbom. Twee andere agenten kregen bierflessen en vuurwerk in het gezicht gegooid.
Volgens de jongens in het café lokte de politie de rellen zelf uit. „Ze sloegen er direct op los. Ook toeschouwers kregen klappen terwijl ze niets deden.” De charges van de ME hielpen wel. Omringd door een peloton ME’ers kon de brandweer het vuur blussen.
Vrij snel na de roerige jaarwisseling volgde een evaluatie met vertegenwoordigers van gemeente, politie, brandweer en de Moerkapelse bevolking. Daaruit ontstond de Werkgroep Jaarwisseling Moerkapelle. Intensieve besprekingen leidden tot een compromis. Er mocht wel een vuur op het kruispunt komen, maar dan in een container, zodat het vuur beheersbaar bleef. De container was gevuld met een gestript autowrak en schoon hout, zodat er niet te veel rook vanaf kwam. De container, de sloopauto en de hoeveelheid hout zijn vooraf door de politie en de brandweer gecontroleerd.
De maatregelen hadden succes. De Moerkapelse bevolking kon elkaar weer op de oude plaats een goed nieuwjaar wensen. De bewoners van de appartementen hoefden niet te vrezen dat hun ramen kapot sprongen van de hitte of zwart waren van het roet. Zo was het echtpaar Braat „heel tevreden” over de nieuwjaarswisseling van 2003. „We hopen dat het dit jaar weer zo gaat.” Het echtpaar verhuisde op oudejaarsdag 2002 naar hun nieuwe appartement aan het Noordeinde. Uit het raam kijken ze op het kruispunt. „We hebben direct de vuurdoop gehad.”
Het echtpaar roemt vooral de informatieverstrekking. „We hebben voor de komende jaarwisseling al weer drie brieven gehad. Daarin staat precies wat er wel en niet mag. Zo is glas en blik op het kruispunt verboden en mag er alleen legaal vuurwerk afgestoken worden.”
Woordvoerster Ellen van Ojen van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle benadrukt dat communicatie heel belangrijk is. „Omwonenden en winkeliers informeren we met een nieuwsbrief. Heel Moerkapelle kan de afspraken voor de komende jaarwisseling lezen op de gemeentepagina in de plaatselijke krant en op de website. Verder verspreiden we een flyer waarop hetzelfde te lezen staat.” Op de avond zelf houden de leden van de werkgroep samen met politie en brandweer toezicht. Wat vindt Moerkapelle van de opgelegde maatregelen? De meningen in het café lopen nogal uiteen. „Ik vond het vorig jaar best gezellig”, zegt een blonde jongen. Zijn maat is het daar niet mee eens. „We worden gedwongen om dit goed te vinden. De gezelligheid is weg, nu de politie zich ermee bemoeit. ’t Wordt nooit meer zoals het was.”
Een medewerkster van het naastgelegen cafetaria heeft dezelfde mening. „Ik ga erheen omdat mijn kinderen er lopen, maar voor mij hoeft het niet meer. ’k Vind er geen moer meer aan. En dat allemaal voor die paar huizen die er gekomen zijn. Vroeger stond er een benzinestation en toen gebeurde er toch ook niets?”
De politie beschouwt de gebeurtenissen van twee jaar geleden inmiddels als een „gesloten boek.” Een woordvoerder is dan ook niet bereid in te gaan op vragen. Bij de brandweer, die twee jaar geleden bedreigd werd door oproerkraaiers, ligt het niet anders. De commandant bewilligt aanvankelijk in een interview, maar wordt later van hogerhand teruggefloten.
Dit is het tweede deel uit een serie van drie verhalen over de jaarwisseling in een aantal Nederlandse plaatsen. Morgen deel 3.