Rutte over klimaatoproep Afrikaanse leiders: we horen jullie
Afrika staat „in de frontlinie van een klimaatnoodtoestand” die het niet heeft veroorzaakt en heeft meer internationale hulp nodig om die het hoofd te bieden. Die boodschap had premier Mark Rutte maandag voor diverse Afrikaanse regeringsleiders die naar Rotterdam waren gekomen om te praten over klimaatadaptatie. Met die term worden de maatregelen bedoeld die nodig zijn om de gevolgen van de opwarming van de aarde, van droogte tot overstromingsrisico’s, binnen de perken te houden.
„Tegen onze Afrikaanse vrienden en partners zeg ik vandaag: we horen jullie oproep”, zei Rutte, die alleen het slot bijwoonde. Andere westerse regeringsleiders lieten verstek gaan, tot grote teleurstelling van diverse Afrikaanse presidenten, Macky Sall van Senegal voorop. Ook Rutte erkende dat de opkomst „niet op het niveau was dat we graag hadden gezien”, al namen wel diverse ministers deel.
Rutte wees erop dat vorig jaar op de klimaattop in Glasgow is afgesproken dat de financiering voor klimaatadaptatie moet worden verdubbeld. „Het waarmaken van deze belofte is nu onze grootste collectieve prioriteit.” Landen erkennen hiermee dat ze de gevolgen van klimaatverandering niet meer geheel kunnen voorkomen en dat het ook nodig is om samenlevingen daarop aan te passen.
De premier wees er nog eens op dat de Nederlandse regering de komende jaren meer zal investeren in vergroening én in klimaatadaptatie. Dat is al eerder zo afgesproken binnen de coalitie. Met nieuwe toezeggingen kwam Rutte niet naar Rotterdam. Enkele andere landen deden dat wel, met een totale waarde van 55 miljoen euro. Zo trok het Verenigd Koninkrijk 23 miljoen euro uit, Noorwegen 15 miljoen en Frankrijk 10 miljoen. Dat geld gaat naar een speciaal fonds dat Afrikaanse landen helpt om bijvoorbeeld hun landbouw en infrastructuur klimaatbestendig te maken.
De hoop van Afrikaanse landen is dat het fonds uiteindelijk zal groeien tot een bedrag van zo’n 25 miljard euro aan investeringen, waarvan een fors deel uit de private sector zal moeten komen. Afrika wil zelf ongeveer de helft ophalen.
Eurocommissaris Frans Timmermans wees in zijn bijdrage op het „enorme potentieel” van energie uit zon en wind voor Afrika. Zijn toekomstbeeld is dat Afrikaanse landen die groene stroom deels gaan gebruiken om op grote schaal waterstof en ammoniak te produceren.
Tijdens een fotomoment voor het drijvende kantoor van het Global Center on Adaptation (GCA), waar de top was, grepen enkele klimaatactivisten hun moment. Ze zwaaiden met een Extinction Rebellion-vlag en riepen op tot „klimaatrechtvaardigheid”. Enkele activisten die volgens de politie ergens stonden waar ze niet mochten staan, werden afgevoerd door agenten.
Wereldleiders spreken in november verder over klimaatverandering en -adaptatie in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Daar wordt de volgende VN-klimaattop gehouden, de COP27.