Binnenland

Niet boren naar gas Waddenzee kost geld

Met een verbod op het boren naar gas in de Waddenzee, zoals de Tweede Kamer wil, loopt ons land zo’n 25 miljard euro aan aardgasbaten mis. Dat rekende minister Jorritsma van Economische Zaken woensdag de Tweede Kamer voor.

ANP
11 April 2002 09:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

De bewindsvouw riep de kamerleden ertoe op om in verkiezingstijd niet hun toevlucht te zoeken in gemakkelijke antwoorden. Ze wil niet de zekerheid van de gasvoorziening in Nederland in de toekomst in gevaar brengen.

Eind vorige maand nam de Tweede Kamer een motie aan van PvdA-kamerlid Witteveen die winning van gas in het natuurgebied onmogelijk maakt. Jorritsma wil in de zogeheten Planologische Kernbeslissing Waddenzee vastleggen dat boren alleen toegestaan wordt als dat geen schade berokkent aan de natuur. Die schade zou kunnen ontstaan door bodemdaling.

Het kabinet vergadert morgen over de motie en zal waarschijnlijk besluiten tot een alternatieve tekst, die pas na de verkiezingen aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.

Volgens Jorritsma is het een misverstand om te denken dat niet boren in de Waddenzee slechts de hoeveelheid scheelt van één jaar gasexport. De gevolgen gaan veel verder dan de 73 miljard kubieke meter onder de Waddenzee. Het gaat ook om het plaatsen van compressoren om het Groningenveld te laten functioneren en dat scheelt zo’n 100 tot 200 miljard kubieke meter gas. De aardgasopbrengsten voor de staat bedragen zo’n 4 eurocent per kubieke meter, dus het prijskaartje loopt al op naar 7 tot 11 miljard euro, aldus Jorritsma.

Maar daarbij blijft het niet. Het blokkeren van de gaswinning in de Waddenzee zal zijn uitwerking hebben op de bereidheid van de maatschappijen om te investeren in de winning van gas in ons land. Als dit leidt tot een halvering van de velden die nog in productie komen, scheelt dat zo’n 400 miljard kubieke meter ofwel zo’n 18 miljard euro. Het Groningenveld speelt een cruciale rol in de voorziening van gas in ons land, omdat gas uit de kleine velden daar wordt opgeslagen en verder verspreid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer