Geld vierde tranche STAP-subsidie ook snel verdeeld
Ook het geld van de vierde tranche van de STAP-subsidieregeling voor mensen die een opleiding willen volgen was donderdag snel verdeeld. Volgens uitkeringsinstantie UWV, die de aanvragen afhandelt, was het beschikbare budget iets meer dan twee uur na de opening van het loket op.
Volgens het UWV dienden ruim 44.000 mensen een aanvraag in. De grote interesse in de regeling, die om 10.00 uur weer openging, maakt volgens het UWV duidelijk dat deze in een behoefte voorziet.
De STAP-regeling is bedoeld voor mensen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het idee is dat ze door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Voor dit jaar zijn er vijf aanvraagperiodes voor de STAP-regeling. Elke twee maanden gaat het aanvraagloket open.
Per persoon is een keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1000 euro, zolang er budget is. De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar, waarmee minimaal 160.000 mensen een opleiding kunnen volgen. Volgend jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar in zes aanvraagperiodes.
Volgens recent onderzoek van RTL Nieuws profiteren cursusaanbieders flink van de STAP-subsidie. Met trucs zouden sommige opleiders proberen zo veel mogelijk geld bij de overheid te claimen. Daardoor raakt de subsidiepot eerder leeg en kunnen minder mensen een cursus volgen. Veel opleiders gaan voor de maximale opbrengst zodra de overheid betaalt. Zo vallen kortingen op cursussen weg als de overheid betaalt, worden alle extra’s aangevinkt en gaan de prijzen omhoog.
Vakbond CNV noemde de regeling eerder goed bedoeld maar slecht uitgewerkt. Het neveneffect van hogere kosten zag je volgens de bond vooraf al aankomen. Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn ook al honderden opleidingen uit het register verwijderd omdat ze bijvoorbeeld niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen er nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling.
Er zijn de afgelopen maanden ook veel meer activiteiten bij gekomen waarvoor je de subsidie kunt krijgen. Het register bestond in maart nog uit zo’n 20.000 cursussen of opleidingen. Nu zijn dat er ongeveer 110.000, verdeeld over 1185 opleiders. Het aantal instanties dat een opleiding aanbiedt neemt daardoor toe. In de vorige periode ging het nog om 771 opleiders.