Binnenland

Maag Lever Darm Stichting: luister beter naar je spijsvertering

De Maag Lever Darm Stichting start woensdag een bewustwordingscampagne om het belang van een gezonde spijsvertering te benadrukken. Jaarlijks belanden zo’n 150.000 mensen in het ziekenhuis vanwege maag-, darm- of leverproblemen. Deze aandoeningen zijn na hart- en vaatziekten en kanker de op twee na grootste oorzaak van alle ziekenhuisopnamen.

ANP
31 August 2022 06:03

Dat staat in een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dinsdag werd gepubliceerd, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). De stichting roept Nederlanders op om beter naar hun spijsvertering te luisteren om de ziekten te voorkomen.

Meer dan 152.000 Nederlanders werden in 2019 in het ziekenhuis opgenomen vanwege maag-, darm- en leveraandoeningen. Dat was 10 procent van het totaal aantal opnames dat jaar. Zo’n 27 procent van de patiënten werd opgenomen voor een aandoening aan onder meer de lever, galblaas of alvleesklier. Ruim 23 procent belandde in het ziekenhuis vanwege chronische darmziekten als de ziekte van Crohn en 21 procent werd opgenomen wegens kanker aan het spijsverteringsstelsel.

In 2019 overleden ruim 15.500 mensen door aandoeningen aan de maag, darmstelsel of lever. Dat was 10 procent van de totale sterfte in dat jaar. Het grootste gedeelte (84 procent) overleed aan de gevolgen van kanker, meestal darmkanker. In 25 jaar is volgens het RIVM het aantal sterfgevallen door maag-, darm- of leveraandoeningen met 25 procent toegenomen.

„Deze cijfers benadrukken voor het eerst een groeiend probleem”, zegt Mark Bouwens, onderzoeker bij de Maag Lever Darm Stichting. „We werken hard aan oplossingen, maar deze cijfers onderstrepen dat we als maatschappij het spijsverteringsstelsel niet serieus genoeg nemen. Het is de plek waar allerlei ziekten ontstaan en waar dus ook de oplossing voor meer gezondheid ligt.” Door vezelrijk te eten en alert te zijn op de eerste signalen als er toch iets misgaat, kunnen ziekten volgens Bouwens voorkomen worden.

Het onderzoek van het RIVM is gebaseerd op de meest recent cijfers uit 2019, voor het begin van de coronapandemie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer