Kerk & religie

Boete voor Duitse predikant die kerkasiel verleende

Een protestantse predikant uit het Duitse Günzburg die in 2019 kerkasiel verleende aan een Afghaanse vluchteling moet een boete betalen van 1000 euro.

Redactie kerk
20 August 2022 13:04
In Nederland was het kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag (2018-2019) spraakmakend. beeld ANP, Koen van Weel
In Nederland was het kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag (2018-2019) spraakmakend. beeld ANP, Koen van Weel

Daartoe besloot het kantongericht in het Beierse Dillingen afgelopen woensdag. Volgens nieuwsdienst Idea moet ds. Frank Bienk 1000 euro overmaken aan vluchtelingenorganisatie Pro Asyl.

Ds. Bienk werd ten laste gelegd dat hij in 2019 in zijn vorige gemeente, in Gundelfingen, kerkasiel had verleend aan een Afghaanse asielzoeker. Deze was in 2015 vanuit Iran naar Duitsland gevlucht. Toen zijn asielaanvraag werd afgewezen, verleende de predikant hem –met instemming van zijn gemeente– kerkasiel, om te voorkomen dat hij terug moest naar Afghanistan.

Geweten

De man was als kind, in het gezin waarin hij opgroeide, naar Irak gevlucht, aldus Idea op basis van nieuwsdienst Bayerische Rundfunk. Hij kende zijn geboorteland niet en had daar ook geen familie meer. Een verplichte terugkeer naar Afghanistan had hem zijn leven kunnen kosten, verklaarde ds. Bienk voor de rechtbank, of de taliban hadden hem als militair kunnen recruteren. De predikant verklaarde dit niet met zijn geweten te hebben kunnen overeenbrengen.

De openbaar aanklager liet weten dat ds. Bienks gewetensconflict weliswaar begrijpelijk was, maar zijn handelwijze desondanks „helaas strafbaar.” Iemands geweten staat niet boven het recht, evenmin als de kerk, aldus de aanklager.

De predikant, momenteel verbonden aan de evangelisch-lutherse gemeente in Günzburg, liet weten dat hij zich in het oordeel van de rechter kon vinden.

Laten dopen

Volgens ds. Bienk woont de Afghaan inmiddels „gedoogd” in Duitsland, heeft hij zich laten dopen en is hij „goed geïntegreerd.” Zijn overgang tot het christelijk geloof brengt echter nieuwe risico’s met zich mee, aldus de predikant: terugkeer naar het streng-islamitische Afghanistan zal bijna onherroepelijk vervolging met zich meebrengen.

Ds. Bienk was de afgelopen jaren niet de enige Duitse predikant die kerkasiel verleende. In 2015 zouden 222 Duitse kerken onderdak hebben verleend aan asielzoekers. In Nederland werd het Armeense gezin Tamrazyan, dat in 2018 maandenlang kerkasiel ontving in het buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag, spraakmakend. Het gezin kreeg in 2019 een verblijfsvergunning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer