Sudan tekent in januari akkoord met rebellen
De Sudanese regering en de rebellenbeweging SPLA ondertekenen op 10 januari in Kenia een vredesakkoord dat een eind moet maken aan de burgeroorlog die al twintig jaar gaande is in het zuiden van het land. Dat heeft de regering zaterdag bekendgemaakt.
Vorige maand beloofden regering en rebellen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat ze nog dit jaar een akkoord zouden sluiten. Gutbi el-Mahdi, politiek adviseur van president Omar al-Bashir, zei zaterdag dat de twee partijen hadden besloten in de kerst- en nieuwjaarsvakantie verder te onderhandelen om de laatste twistpunten op te lossen, zodat er op 10 januari een akkoord kan worden ondertekend in het presidentieel paleis in Nairobi.
Het akkoord houdt onder andere in dat Sudan een nieuwe grondwet krijgt. Ook worden er afspraken gemaakt over machtsdeling. Over 6,5 jaar moet er een referendum worden gehouden over autonomie voor het zuiden. Gehoopt wordt dat het vredesakkoord ook de beëindiging van het conflict in de westelijke regio Darfur, waarbij in tien maanden tijd 70.000 doden zijn gevallen, zal bespoedigen.
De onderhandelingen tussen de regering en de SPLA hebben twee jaar geduurd. Al die tijd hebben de partijen een bestand in acht genomen. De oorlog in het zuiden heeft meer dan 2 miljoen mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen door hongersnood en ziekten die het gevolg waren van de oorlog. De rebellen streden voor meer autonomie en een groter aandeel in de welvaart voor het zuiden van Sudan, waar voornamelijk christenen en aanhangers van natuurgodsdiensten wonen. Het landsbestuur is in handen van moslims, die de meerderheid vormen in het rijkere noorden.
De Sudan-gezant van de VN, Jan Pronk, zei eerder deze maand dat als het aan hem ligt de Veiligheidsraad, nadat er een akkoord zou zijn, in de derde week van januari besluit een 9000 tot 10.000 man sterk vredesleger naar Zuid-Sudan te sturen. Een aantal landen heeft al troepen toegezegd. Het zal volgens Pronk een halfjaar duren voordat de vredestroepen gestationeerd kunnen worden. Ze zullen waarschijnlijk tot na het referendum in Zuid-Sudan blijven.