Binnenland

Deskundige: fatsoenlijk om vandaag vlag niet omgekeerd te hangen

Het zou „fatsoenlijk” zijn om maandag geen omgekeerde Nederlandse vlaggen op te hangen, stelt vlaggendeskundige Marcel van Westerhoven. Nederland staat op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. De slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden herdacht.

ANP
15 August 2022 13:56Gewijzigd op 15 August 2022 15:39

De Nederlandse vlag vertegenwoordigt zowel de Staat als het volk, legt Van Westerhoven uit. Dat is niet in alle landen zo: in bijvoorbeeld Duitsland is er een aparte staatsvlag (met een adelaar) en een civiele vlag (zonder adelaar). De omgekeerde Nederlandse vlag is volgens Van Westerhoven een uiting van protest tegen de Staat, „niet tegen de Nederlanders. Terwijl de herdenking van vandaag juist gaat om het volk. Als ik een boer of sympathisant was, zou ik daar uit respect rekening mee houden.”

Overigens is het omkeren van de vlag in Nederland niet verboden, aldus Van Westerhoven. „Nederland heeft geen vlaggenwet.” Zo’n wet stelt in sommige landen dat je een vlag maar op één wijze mag voeren of op geen enkele manier mag onteren. „In Nederland mag je ermee doen wat je wil: in de fik steken, door het slijk halen, omkeren. Het enige wat we er met elkaar over kunnen zeggen is: laten we op een fatsoenlijke manier met de vlag omgaan.”

In Zwolle lijken actievoerders gehoor te geven aan een dergelijke oproep. De gemeente liet eerder weten de omgekeerde vlaggen weg te willen hebben tijdens de Nationale Herdenking. Maandag zegt een woordvoerder dat de vlaggen in Zwolle „volgens protocol hangen, in de juiste volgorde”. Dit is gebeurd in overleg met verschillende wijkcomités. Ook in Nijeveen zijn omgekeerde vlaggen weggehaald naar aanleiding van de herdenking maandag, zo laat een woordvoerder van de gemeente Meppel weten. Het gaat om vlaggen die aan gemeentelijke eigendommen, zoals bijvoorbeeld lantaarnpalen hingen. De vlaggen mogen vanaf komende donderdag weer teruggehangen worden.

Het kabinet vindt het geen taak van de landelijke overheid om in te grijpen. Rijkswaterstaat haalt vlaggen weg als de verkeersveiligheid in het geding is, stellen de woordvoerders van de ministeries van Justitie en van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast is het aan het lokaal gezag om de afweging te maken de vlaggen weg te halen. Premier Mark Rutte noemde de omgekeerde vlaggen vorige week tijdens een werkbezoek in het Friese Koudum een „te respecteren wijze van demonstreren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer