Buitenlandsalman rushdie

Aanvaller Salman Rushdie steunde sjiitisch extremisme

Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk een oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat „het nieuws niet goed is”. Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

ANP
13 August 2022 01:23Gewijzigd op 13 August 2022 16:42
Rushdie wordt naar een helicopter gebracht, die hem naar het ziekenhuis zal brengen. beeld EPA/@HoratioGates3
Rushdie wordt naar een helicopter gebracht, die hem naar het ziekenhuis zal brengen. beeld EPA/@HoratioGates3

De 75-jarige Salman Rushdie, auteur van het boek De duivelsverzen, werd vrijdag door een 24-jarige man neergestoken. De literair agent van Rushdie zegt dat de zenuwen in zijn arm door die steekpartij ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is hij in zijn lever gestoken.

Het motief van de verdachte is nog niet bekend, de politie en FBI doen daar onderzoek naar. De man, Hadi Matar, handelde vermoedelijk alleen. De politie heeft hem gearresteerd en hij zit vast.

Media: aanvaller Salman Rushdie steunde sjiitisch extremisme

De 24-jarige man die is aangehouden voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie heeft zich eerder positief uitgelaten over sjiitisch extremisme. NBC New York meldt dat op basis van bronnen binnen het politieonderzoek.

De verdachte die vlak na het steekincident werd opgepakt, woonde sinds kort in Fairview in de staat New Jersey. Op sociale media zou Hadi Matar volgens de eerste bevindingen van het politieonderzoek extremisme steunen, evenals de Iraanse Revolutionaire Garde. Een directe link tussen de verdachte en het militaire elitekorps van Iran is niet bekend.

De vader van de verdachte zou uit Libanon komen. Volgens de burgemeester van de Zuid-Libanese plaats Yaroun komt de vader daarvandaan. Matars ouders zijn volgens hem op een gegeven moment naar de Verenigde Staten verhuisd. De verdachte is in Californië geboren en zou ook in de VS zijn opgegroeid.

Of Rushdie is verwond om zijn roman is vooralsnog niet duidelijk. De publicatie van het omstreden boek leidde in de jaren tachtig tot protesten in onder meer Iran. De toenmalige machthebber van dat land, ayatollah Ruhollah Khomeini, sprak een ‘fatwa’ uit tegen de auteur, een doodvonnis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer